Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z kalafiora z kluseczkami serowo-czosnkowymi

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zupa;

kalafior 1 sztuka
ziemniaki 5-6 sztuk
por 1/2 sztuki
serek topiony 20 dag
masło 10 dag
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

Kluseczki

jajko 2 sztuki
ser cheddar 6 łyżek-startego
czosnek 3 ząbki
natka pietruszki pęczek
mąka pszenna 4 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z kalafiora z kluseczkami serowo-czosnkowymi

Kroki postępowania

1
Warzywa myjemy, kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki kroimy w kostkę a pora w paski. W szerokim rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, przesmażamy 5 minut, mieszając od czasu do czasu, następnie zalewamy wodą-tyle aby przykryła warzywa, dodajemy ziarnisty pieprz, jarzynkę do zup oraz liść laurowy.
Krok 1 - Zupa krem z kalafiora z kluseczkami serowo-czosnkowymi foto
2
Gotujemy do miękkości, następnie liść wyjmujemy, dodajemy serki topione, gotujemy chwilę aż serki się rozpuszczą, doprawiamy zupę gałką muszkatołową do smaku.Zestawiamy z ognia, miksujemy na krem- jeśli zupa będzie za gęsta dolewamy wody lub mleka i ponownie zagotowujemy aż uzyska pożądaną dla nas konsystencję.
Krok 2 - Zupa krem z kalafiora z kluseczkami serowo-czosnkowymi foto
3
Kluseczki: Jajka wbijamy do miski, solimy, wsypujemy posiekaną drobniutko natkę pietruszki, roztrzepujemy widelcem,
Krok 3 - Zupa krem z kalafiora z kluseczkami serowo-czosnkowymi foto
4
dodajemy pozostałe składniki- czosnek przeciskamy przez praske, ponownie mieszamy widelcem aż uzyskamy gęste jednolite ciasto.
Krok 4 - Zupa krem z kalafiora z kluseczkami serowo-czosnkowymi foto
5
W rondelku zagotowujemy osoloną wodę, mała łyżeczką zmoczoną w wodzie-dzięki temu ciasto nie będzie się kleić, nabieramy małe porcje ciasta i wrzucamy na wrzątek, gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia, wybieramy łyżką cedzakową. Zupę rozlewamy na talerze, na wierzchu kładziemy kluseczki i podajemy. Smacznego!
Krok 5 - Zupa krem z kalafiora z kluseczkami serowo-czosnkowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 04.09.2016 12:55
jak pięknie podany
Futka 04.09.2016 12:00
Smakowita i pożywna zupa :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak