Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz angielski w galaretce

5.0
(37)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1,5 kilograma
Żelatyna wieprzowa Prymat 2-3 łyżki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat wg opisu
czosnek do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat 1-2 łyżki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 łyżeczka
Smalec wieprzowy ze skwarkami
woda zimna 500 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz angielski w galaretce

Kroki postępowania

1
Mięso zapeklować przez 2-3 doby, odcedzić, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Krok 1 - Gulasz angielski w galaretce foto
2
Dodać sól i płynną przyprawę do potraw.
Krok 2 - Gulasz angielski w galaretce foto
3
Dosypać suche przyprawy i majeranek.
Krok 3 - Gulasz angielski w galaretce foto
4
Po dokładnym wymieszaniu mięsa z przyprawami dosypać żelatynę.
Krok 4 - Gulasz angielski w galaretce foto
5
Całość zalać chłodną wodą i ponownie wymieszać do momentu, aż mięso wchłonie całą wodę.
Krok 5 - Gulasz angielski w galaretce foto
6
Mięsem napełnić słoiczki maksymalnie do 3/4 pojemności.
Krok 6 - Gulasz angielski w galaretce foto
7
Na wierzch wylać po 2-3 łyżki smalcu.
Krok 7 - Gulasz angielski w galaretce foto
8

Pasteryzować raz  przez 2,5 godziny i dwa razy po 30 minut w odstępie 24 godzin - w piekarniku nagrzanym do 130°C z termoobiegiem.

Krok 8 - Gulasz angielski w galaretce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Leeloo
Leeloo 30.03.2017 13:24
Pysznie wygląda ale przepis niejasny .Jak zapeklować jakie proporcje i w czym?
Joanna Kryla 06.09.2016 14:48
Pyszna konserwa, sama też robię podobną:)
Ewa Wojtaszko 05.09.2016 13:26
moje chłopaki uwielbiają takie mięsko,zwłaszcza młodszy :)
smerfetka79 03.09.2016 09:51
super! Muszę zrobić. zapisuję do siebie
Habibi 03.09.2016 09:23
Róbcie dziewczyny, bo to bardzo mało pracochłonne, wbrew pozorom - najwięcej pracy wymaga jedynie krojenie mięsa, potem wszystko idzie migiem :)
ben-ka 03.09.2016 09:16
Aż chce się jeść................
iziona 02.09.2016 20:23
Poczułam skurcz w brzuszku i juz zapisałam przepis :)
Bernadeta1 02.09.2016 16:37
Takie domowe mięsko w słoiczkach to super sprawa, zwłaszcza na wyjazdy
IZABELA29 02.09.2016 09:11
świetnie to wygląda
Lis 02.09.2016 07:52
Uwielbiam takie domowe mięsko:)
agnieszka214 01.09.2016 21:11
Domowe zawsze jest pyszne miesko
Renata9 01.09.2016 21:06
Bardzo smaczne domowe słoikowe jedzonko :-)
Beatris 01.09.2016 20:01
Takie mięsko ze słoiczka na kanapce to coś pysznego, mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak