Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-owsiany z ziarenkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna ok. 1/2 kg
mąka owsiana 5-6 łyżek
drożdże suche 1 op.
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
słonecznik łuskany 2 garści
siemię lniane 2-3 łyżki
kwas z kapusty 1 szkl.
woda ciepła 1-1,5 szkl.

Porada

Do chleba można dodać nasionka sezamu, maku czy kminku.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-owsiany z ziarenkami

Kroki postępowania

1
Wymieszać w misie miksera lub dużej misce wszystkie suche składniki.
Krok 1 - Chleb pszenno-owsiany z ziarenkami foto
2
Dolać ciepła wodę i kwas z kapusty w temp. pokojowej.
Krok 2 - Chleb pszenno-owsiany z ziarenkami foto
3
Wyrobić ciasto chlebowe na elastyczną miękką masę dodając w trakcie ziarna lnu i łuskany słonecznik.
Krok 3 - Chleb pszenno-owsiany z ziarenkami foto
4
Do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto i mokrą dłonią wyrównać powierzchnię.
Krok 4 - Chleb pszenno-owsiany z ziarenkami foto
5
Pozostawić do lekkiego podrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180*C.
Krok 5 - Chleb pszenno-owsiany z ziarenkami foto
6
Włożyć foremkę z podrośniętym ciastem i piec ok. 40-45 minut.
Następnie wyjąć bochenek na kratkę i dopiec kolejne 15-20 minut z termoobiegiem.
Krok 6 - Chleb pszenno-owsiany z ziarenkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 01.09.2016 18:07
brzmi ciekawie
komentator 01.09.2016 15:10
ale pyszny
kd045 01.09.2016 13:25
najlepszy własny ;]
ilka01 01.09.2016 11:49
super :) uwielbiam domowy chleb
AZgotuj 01.09.2016 11:08
pięknie wypieczony )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak