Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortilla z nuggetsami i sałatką.

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
sól 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
woda ciepła około 120 ml

Nuggetsy

jajko 1 sztuka
mleko pół szklanki
mąka pszenna około 6-7 łyżek
sól do smaku
filet z kurczaka 1 podwójna sztuka
przyprawy według uznania
płatki kukurydziane 1 szklanka
olej do smażenia

Sałatka

jajko 2 sztuki
pieczarki marynowane 20 dag
ser żółty w kawałku 20 dag
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
majonez 2 łyżki
musztarda 1 łyżeczka
Natka pietruszki suszona Prymat 2 łyżeczki

Porada

Do nuggetsów użyłam przyprawy Shahi Paneer Masala, ale można użyć innej ulubionej.

Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla z nuggetsami i sałatką.

Jest to moja propozycja na bardzo syty obiad. Placki tortilli przygotowane własnoręcznie, smaczna sałatka i niezwykle aromatyczne i chrupiące kawałki mięsa. Polecam na obiad.

Wykonanie:

1. Tortille: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto,ciasto nie może być zbyt luźne. Następnie formujemy kulę,przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na cienkie placki o średnicy około 21-22 cm. Następnie placki smażymy na suchej gorącej patelni ,po kilka chwil z każdej strony.

2. Nuggetsy: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy je na małe kawałki i nacieramy przyprawą. Tak przygotowane mięso odstawiamy na pół godziny. W tym czasie mleko, jajko, mąkę i sól miksujemy na gładkie bez grudek i dość gęste ciasto. Płatki kukurydziane bardzo drobno kruszymy. Można je pokruszyć wałkując wałkiem do ciasta. Po tym czasie kawałki mięsa zanurzamy w cieście i panierujemy w płatkach. Następnie smażymy na oleju ze wszystkich stron, aż mięso będzie miękkie i zrumienione.

3. Sałatka: Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy, obieramy i razem z serem żółtym kroimy w dość dużą kostkę. Pieczarki odsączmy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki ze sobą mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

4. Na placki tortilli nakładamy porcje sałatki i kawałków mięsa, zawijamy i podajemy. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 03.09.2016 08:27
Dziękuję:)
gusia1000 01.09.2016 12:06
Po prostu-pycha.
Mati13 01.09.2016 09:34
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak