Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielonka Eli z przepisu Lusi.

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg
woda 1 szklanka
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 30 g
boczek 1 tłusty
indyk 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Mielonka Eli z przepisu Lusi.

Mięso pokroić w kostkę,dodać sól peklową,doprawić do smaku solą,pieprzem czosnkiem,majerankiem,wymieszać i wstawić do lodówki na noc.Po wyjęciu z lodówki pomielić,dodać wodę i dobrze wyrobić,żeby się kleiło.Połowę włożyć do podłużnej foremki (2 jeśli są mniejsze) wysmarowanej i wysypanej bułką tartą i piec 1 godzinę i 20 minut w temp.190 stopni.Foremke postawić na blasze z wodą.A resztę włożyć do woreczka,do szynkowara i parzyć w wodzie (woda musi lekko pyrkać) 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolajka 30.05.2011 16:06
wybornie zasmakowało,
ewelina/bunia 15.10.2010 12:33
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak