Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa rozgrzewająca z pulpecikami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na zupę

pieczarek 500 g
papryki słodkie 2 szt
sosu meksykańskiego 2 słoiki
fasoli czerwonej 2 puszki
sól i pieprz
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
majeranek
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
selera 0,5 szt
pora 1 kawałek
masła 1 łyżka
cebula 1 szt
sól
wody 3,5 l

Pulpety

mięso mielone 0,5 kg
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia
mąka do obtoczenia pulpetów

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa rozgrzewająca z pulpecikami

Wlać wodę do garnka i włożyć obrane , opłukane i pokrojone w kostkę warzywa, gotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle.
Pieczarki opłukać, osączyć, pokroić w pół plastry, dodać do cebuli, razem poddusić. dodać do warzyw, razem z przyprawami, gotować. Następnie przygotować pulpeciki. Przełożyć do miski mięso, dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz, dobrze wyrobić masę mięsną.
Z mięsa formować pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki obtaczać w mące, smażyć na tłuszczu, przełożyć do warzyw, gotować.
Papryki pokroić w kostkę, dodać do pulpetów, razem z odlaną z zalewy fasolą, oraz sos meksykański, razem podgotować 3 minuty, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gdyby zupa będzie za rzadka, zaciągnąć ją 2 łyżkami mąki, rozrobionej z wodą, zagotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MonikaW 24.09.2016 13:00
Przepis trafia do mojej księgi :)
Iwusia 01.09.2016 22:54
lubię takie zupy
berys18 01.09.2016 17:13
świetna zupa
Wacław 01.09.2016 11:12
pyszna ,konkretna zupa :-)
Mati13 01.09.2016 09:34
na pewno dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak