Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem pieczarkowy w bułeczkach

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 40 dag
grzyb suszony 1 szt.
bulion wołowy 1 filiżanka
sól
drożdże świeże 5 dag
woda letnia 1 szklanka
mąka pszenna 25 dag
mąka żytnia 25 dag
jogurt naturalny 200 gram
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Krem pieczarkowy w bułeczkach

Pieczarki siekamy i przesmażyłem w rondelku na oliwie, mieszając aż zaczną wypuszczać sok, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem.
Dodajemy pokruszonego suszonego grzyba, oraz rozbite ziarna jałowca.

Pieczarki się duszą, więc w między czasie nagrzewam piekarnik do 250 stopni C, a w misce wyrabiam ciasto. Drożdże rozprowadzamy we wodzie. Szczypta soli. Stopniowo dodajemy mąki. Ciasto powinno mieć sprężystą konsystencję, tak, żeby dało się z niego formować kulki – w związku z tym może wam wyjść trochę mniej, albo więcej mąki.
Z ciasta formujemy kulki o średnicy mniej więcej 7 cm. układamy na blasze, przykrywamy szmatką i odstawiamy na 10min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie doprawiamy pieczarki tymiankiem, solą i pieprzem. Wlewamy bulion, dusimy, redukując trochę objętość. Zdejmujemy z ognia i miksujmy całość na gładką, jednolitą masę. Wlewamy jogurt i znów zagotowujemy.

Bułeczki do piekarnika. Po ok. 15min. powinny być gotowe.
Wyciągamy z piekarnika, jeszcze ciepłym odkrawamy „czapeczki” i łyżką wyciągamy z nich miąższ. Póki bułeczki są ciepłe robi się to bardzo łatwo.
Część miąższu możemy porwać na małe kawałeczki i dorzucić do kremu pieczarkowego.

Pieczarki jeszcze raz zagotowujemy, mieszamy dokładnie, żeby pieczywo w środku rozprowadziło się równomiernie, a nie zbiło się w kluchy. Możemy jeszcze posypać majerankiem jak ktoś lubi.

Krem wlewamy chochelką do bułeczkowych miseczek, ozdabiamy z góry jakąś zieleniną. Podajemy.

Bardzo fajny starter przed obiadem właściwym. A jeśli bułki zrobimy większe, to możemy również podać jako pierwsze danie. No i samego kremu też można wtedy więcej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 07.04.2011 13:12
świetne! duży plus
PaniMISIOWA 05.04.2011 19:39
ładnie się prezentuje
Sarenka 06.01.2011 17:51
Piekne ujecie.
mico 23.09.2010 11:02
dzięki :)
gusia1000 21.09.2010 01:08
Pycha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak