Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z pianą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanka
mąka krupczatka 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
żółtko jajek 5 sztuk
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 12% 3-4 łyżki
woda zimna ok. 1/2 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Pianka

białko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
sól szczypta
kisiel wiśniowy 2 łyżeczki (płaskie)

Dodatkowo

jabłka 5-6 sztuk
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
kasza manna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z pianą

Kroki postępowania

1
Wszystkie suche składniki ciasta wysypuję na stolnicę.
Krok 1 - Szarlotka z pianą foto
2
Dodaję żółtka, śmietanę oraz margarynę, którą siekam nożem. Mieszam składniki i wyrabiając ciasto stopniowo dodaję zimną wodę (w razie potrzeby można dać jej nieco więcej).
Krok 2 - Szarlotka z pianą foto
3
Zagniatam ciasto i dzielę na dwie części: 3/4 ciasta (spód) i 1/4 (góra). Mniejszą część wkładam do zamrażarki na 30 minut.
Krok 3 - Szarlotka z pianą foto
4
Jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach, wrzucam do garnka i wstawiam na gaz na bardzo mały płomień, aby lekko się zeszkliły i aby odparować nadmiar soku. Po kilku minutach dodaję cynamon oraz kaszę manną (nie słodziłam jabłek, gdyż miałam słodki gatunek) - wszystko studzę.
Krok 4 - Szarlotka z pianą foto
5
Większą część ciasta rozwałkowuję i przekładam do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blachy 25 x 36cm. Na ciasto wykładam ostudzone jabłka i równomiernie rozprowadzam.
Krok 5 - Szarlotka z pianą foto
6
Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywno, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dosypuję kisiel - dalej miksująć. Pianę przekładam na jabłka i delikatnie rozsmarowuję.
Krok 6 - Szarlotka z pianą foto
7
Wyjmuję z zamrażarki mniejszą część ciasta i ścieram na tarce o grubych oczkach. Ciasto wstawiam do piekarnika na 50 -60min. w temp. 170st. C. Po upieczeniu delikatnie uchylam drzwiczki i pozostawiam do ostygnięcia, aby piana nie opadła.
Krok 7 - Szarlotka z pianą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 06.09.2016 09:55
wyglada zachecajaco
anka1988 01.09.2016 21:30
uwielbiam takie szarlotki
Janina 31.08.2016 21:34
Super ciacho;))
MAR3STA 31.08.2016 21:28
Pyszne ciasto
Ewa Wojtaszko 31.08.2016 16:55
idealna
Ewelina1991 31.08.2016 16:46
pyszne ciasto
Wiesława1 31.08.2016 16:13
Pyszna propozycja
RenataZ-et 31.08.2016 15:07
bardzo smaczna szarlotka
Franciszek 31.08.2016 14:32
dobre do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak