Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem ze skórek arbuza

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

arbuz 1 kg skórek
cukier 400 gram
cytryna 1/2 sztuki

Porada

Zwykle skórki wyrzucamy, a jak się okazuje w skórce jest wiele cennych wartości. Środek arbuza możemy zjeść, zrobić sorbet lub galaretkę, a skórki wykorzystać na dżem.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem ze skórek arbuza

Kroki postępowania

1
Skórki, które zwykle wyrzucamy obrać .
Krok 1 - Dżem ze skórek arbuza foto
2
Pokroić w kostkę i zasypać cukrem. Zostawić aż cukier się rozpuści, można na noc.
Krok 2 - Dżem ze skórek arbuza foto
3
Po rozpuszczeniu cukru, skórki będą pływały w soku.
Krok 3 - Dżem ze skórek arbuza foto
4
Gotować na wolnym ogniu ok. 1.5 godziny. Dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Zmiksować blenderem i jeszcze kilka minut pogotować. Przełożyć do słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry dnem. Z tej porcji wychodzi trzy małe słoiki po koncentracie.
Krok 4 - Dżem ze skórek arbuza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula Świeca 31.08.2016 20:50
Nigdy nie robiłam ze skórek.))
Ewa Wojtaszko 31.08.2016 16:58
wow ! to mnie zaintrygowałaś..pierwszy raz słyszę o takim dżemie
Renataj 31.08.2016 11:44
Interesujący pomysł:)
Grazyna0211 31.08.2016 11:39
ciekawy przepis
KORAL 31.08.2016 09:17
Świetny pomysł :)
Mniam 31.08.2016 08:11
Ciekawa jestem smaku takiego dżemu, bo pomysł jest super :)
aga3103 30.08.2016 23:22
Jestem pod wrażeniem. Nigdy nie przypuszczałam, że skórki arbuza mogą się na coś przydać. Ciekawa jestem jak taki dżem smakuje, trzeba będzie spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak