Przepis i sposób przygotowania na: Bułka drożdżowa
Mleko podgrzać, masło roztopić w rondelku i ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier oraz drożdże, wymieszać. Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 5 minut. Następnie dodać sól oraz roztopione masło i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - 1/3 i 2/3. Mniejszą część ciasta odłożyć i przykryć ściereczką. Kakao i cukier wymieszać wraz z mlekiem. Dodać do większego kawałka ciasta i zagnieść. Ciasto również przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut. Po tym czasie ciasto jasne i ciemne podzielić na 5 równych części. Z ciasta ciemnego uformować podłużone ruloniki o długości 42 cm. Ciasto jasne rozwałkować na prostokąty o długości 42 cm i szerokości 10 cm. Ciemne ruloniki ułożyć na cieście jasnym, zwinąć i przekroić na pół.
Formę do pieczenia ciasta natłuścić. W foremce ułożyć wszystkie ruloniki. Całość przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut.
Na koniec ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.