Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczeni rzymskiej 40 dag
ząbki czosku 3
PUSZKA POMIDORÓW
oregano
łyżka oliwy
jaja 2
bazylia świeża
lazanii 50 dag
łyżki masła 2
tłuszc do formy
sól, pieprz
twaróg 25 dag
parmezan 5 dag
ser ricotta 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania

Pieczeń pokroić w dość cienkie plastry. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Pomidory podgrzać w garnku. Dodać 1/2 czosnku, oregano, sól i pieprz. Chwilkę dusić, aby sos odparował i zgęstniał.Ricottę wymieszać z twarogiem, jajkami, 1/2 parmezanu. Przyprawić solą i gałką. Bazylię umyć, osuszyć, pokroić w paski i wymieszać z masą serową.Formę do zapiekania natłuścić, na dnie położyć 2–3 płaty lazanii i układać na nich kolejno warstwami: plastry pieczeni, sos pomidorowy,, masę serową i płaty lazanii. Czynności powtarzać, aż do wyczerpania składników. Wierzch posypać resztą parmezanu i ułożyć kawałki zimnego masła. Piec 40 minut w temp. 200ºC.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina45 01.11.2010 14:43
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak