Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z mirabelek z amaretto

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mirabelki 1,5 kg
cukier 600 g
amaretto 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z mirabelek z amaretto

Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.
Mirabelki myjemy i wyjmujemy pestki (ja robię to za pomocą drylownicy do wiśni). Dodajemy do nich cukier, przykrywamy i pozostawiamy na kilka godzin, by owoce puściły sok. Po tym czasie mirabelki gotujemy na małym ogniu aż owoce się zeszklą i zagęszczą. Dodajemy amaretto i gotujemy jeszcze kilka minut aż alkohol odparuje. Gorący przekładamy do wysterylizowanych słoików.
Pasteryzujemy 15-20 minut w piekarniku w 100 stopniach C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia.s 30.08.2016 12:13
Musi być pyszny. Idealny do drożdżowego ciasta :)
Ewelina1991 29.08.2016 16:09
fajny przepis
tobi1989 29.08.2016 14:05
Ciekawy przepis :)
Aleksandra/Olcia 29.08.2016 13:38
ciekawe połączenie,chociaż nigdy takiego nie próbowałam
Habibi 29.08.2016 11:18
mnie akurat amaretto niezbyt pasuje do kwaśnych mirabelek, bo wolę je w wersji słodkiej, ale wiadomo, że każdy lubi coś innego :) tak właśnie powstają nowe przepisy i receptury :) ja w tym roku poszalałam z żółtymi mirabelkami i miałam jeszcze szaleć z czerwonymi, ale już sobie na razie odpuściłam ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak