makowiec

makowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 kg masy makowej (w puszce)

  • 8 jajek

  • 15 dag margaryny

  • 0,5 szklanki cukru,

  • 1 łyżka kakao

  • 1 łyzka proszku do pieczenia

  • 1 kg ptasiego mleczka

  • 2 galaretki egzotyczne

  • 2 czekolady mleczne

  • 2 łyżki mleka

  • Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka

  • kostka masła

  • 5 łyżek cukru

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. utrzeć żółtka, margarynę i cukier, dodać masę makową, kakao, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. lekko wymieszać , ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki na dużej formie.

2. ugotować budyń na dwuch szklankach mleka z cukrem , wystudzić , utrzeć masło dodając zimny budyń .

3. ugotować dwie galaretki w trzech szklankach wody, wystudzić.

4. na ciasto makowe dać połowę masy budyniowej rozsmarować i ułożyć rzędami na długość foremki ptasie mleczko ( 5 rzędów ) pomiędzy ptasim mleczkiem wlać galeretkę tężejącą. odstawić aż galaretka dobrze zastygnie i wtedy na to rozsmarować drugą część masy budyniowej a następnie przełożyć ciastem makowym. rozpuścić czekolady dodając dwie łyżki mleka , polać ciepłą polewą ciasto i udekorować np. migdałami

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Renataj

28.03.2013 09:10
Trzeba przyznać, że pomysłowe, efektowne i pewnie smaczne.

ankaryba

22.03.2013 08:23
mój tata bardzo lubi :-)

Dorota59

29.01.2013 16:02
bombowe

eli82

03.08.2012 09:47
piękne!!

miki47

20.05.2012 10:53
mniam

iknkirke

27.04.2012 10:29
super

madi356

11.12.2011 13:51
piękne ciasto

malaczarna23

08.12.2011 16:36
wyśmienite ciasto

Jaheira11

15.09.2011 23:56
rewelacja

Smakosz6

06.04.2011 12:55
Koper, to nie są dwa kolory galaretki- to cień od podstawy ciasta:)Przyjrzyj się uważnie:D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat