Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bananowe z malinami i czekoladą

5.0
(37)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na ciasto bananowe z malinami i czekoladą to rarytas dla każdego wielbiciela słodkości. Idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty. Zobacz jak je zrobić!

Składniki:

masło 115 gramów
cukier brązowy 150 gramów
jajko duże 2 sztuki
jogurt grecki 80 gramów
wanilia laska Prymat 1 sztuka
banan 400 gramów
mąka tortowa 250 gramów
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
czekolada mleczna 120 gramów
maliny świeże 200 gramów
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowe z malinami i czekoladą

Puszyste i słodkie, ciasto bananowe z malinami i czekoladą to wyjątkowy deser, który zachwyci wszystkich domowników oraz gości, którzy wpadną z wizytę. Wspaniale smakuje i pięknie wygląda.

Z tego przepisu łatwo zrobisz ciasto bananowe z malinami w swojej kuchni. Dowiedz się:

  • jak wyrobić masę na ciasto bananowe?
  • jakiej formy użyć do pieczenia ciasta?
  • jak upiec ciasto bananowe?

Opis przygotowania

1

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, nasionka wanilii i jogurt i ucieramy jeszcze ok. 2-3 minut. W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę, sól i gałkę muszkatołową.

2

Banany obieramy i miksujemy na puree. Do masy dodajemy zmiksowane banany i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec do mokrych składników dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką aż otrzymamy jednolite ciasto.

W miseczce łączymy maliny z 1 łyżką mąki.

3

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Formę do keksówki o wymiarach 22x10x7 cm smarujemy masłem. Wszystkie składniki (ciasto, maliny i czekoladę połamaną na mniejsze kawałki) dzielimy na trzy części. Na spód keksówki wkładamy 1/3 ciasta, następnie układamy 1/3 malin, oraz posypujemy 1/3 czekolady. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy.

Formę wstawiamy do piekarnika na ok. 60-70 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ja po 30 minutach pieczenia przykrywamy wierzch ciasta folią aluminiową. Dzięki temu nie przypiecze się zbyt mocno.

4

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.

Przepis na ciasto bananowe z malinami i czekoladą sprawdzi się idealnie na przyjęcia, rodzinne spotkania i inne okazje. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bryndzia93 29.08.2016 18:20
Ładnie wygląda :)
noninka77 24.08.2016 19:54
Pięknie wygląda :)
kasia.s 24.08.2016 11:18
Musi być rewelacyjny w smaku :)
Maridka19 24.08.2016 08:38
Pyszne ciasto i zdjęcia rewelacyjne :)
dodi 23.08.2016 21:47
bardzo ładnie wyglada
RenataZ-et 23.08.2016 19:08
jak dla mnie - rewelacja!
Agnieszka-87-25 23.08.2016 18:48
bardzo smaczne
cukiereczek 23.08.2016 17:49
Takie Boskie ciasto
Malinka 23.08.2016 17:24
Połączenie Mega smakowite!
NiePieprz.pl 23.08.2016 16:41
Z malinami wszystko jest pyszne :)
iziona 23.08.2016 16:39
Przecudnie wygląda :)
Wiesława1 23.08.2016 16:23
Rewelacja!!
Wiktoria29 23.08.2016 16:23
co za pyszna rozpusta
Wacław 23.08.2016 13:55
znakomite ciasto :-)
kd045 23.08.2016 13:55
wygląda obłędnie
benka 23.08.2016 13:37
Smakowite.
Ola1984 23.08.2016 13:17
Maliny i czekolada - uwielbiam to połączenie :)
Motorek 23.08.2016 13:01
Świetne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak