Przepis i sposób przygotowania na: Pączki pieczone z borówkami i jagodami Zewy
Mleko lekko podgrzać, dodać dwie łyżki cukru i rozkruszone drożdże.
Wymieszać i zostawić do podrośnięcia.
Masło roztopić i schłodzić w osobnym rondelku.
Obie mąki przesiać do miski z solą i dodać resztę cukru, wlać rozmącone jajka, wymieszać.
Gdy drożdże z mlekiem wyrosną dodać je do maki i wymieszać a następnie wlać jeszcze płynne masło i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto.
Przykryć je ściereczką i zostawić do podwojenia objętości.
Gdy to nastąpi borówki i jagody oprószyć mąką a ciasto podzielić na 16 części.
Każdą z nich rozpłaszczyć na dłoni i na środek ciasta kłaść po łyżce jagód z borówkami.
Formować okrągłe pączki i układać je łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia..
Zakryte ściereczką zostawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrosną piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem, a potem wystudzić.
Z cukru pudru i malinowego soku utrzeć lukier i każdy pączek polać nim.