Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bananowe na mące kukurydzianej

5.0
(45)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka kukurydziana 1 szklanka
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
rodzynki 3 łyżki
banan 4 sztuki (dojrzałe)
cukier drobny 1/3 szklanki

Porada

Rodzynki można zastąpić np. żurawiną lub całkowicie pominąć ich dodawanie.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowe na mące kukurydzianej

Banany obieramy ze skórek i w małej miseczce rozdrabniamy za pomocą widelca.

Do dużej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach. Następnie do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując.

Do ciasta dodajemy nasze banany, miksujemy do połączenia składników na wysokich obrotach. W cieście mogą zostać nieduże kawałki bananów, po upieczeniu dzięki temu mamy wyczuwalne wspaniałe fragmenty tych południowych owoców.

Na koniec do ciasta dodajemy rodzynki, mieszamy delikatnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.

Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką kukurydzianą tortownicy (średnica 22 cm).

Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50-55 minut do tzw. "suchego patyczka".

Ciasto przed podaniem można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 23.06.2017 16:45
pychota polecam
Justyna Jussstiii 26.02.2017 00:21
pięknie wygląda :)
Diana Rusiłowicz 01.09.2016 10:21
Smacznie wygląda.
jagoda5913 22.08.2016 00:06
dobre ciasto
MagdalenaIC 21.08.2016 23:38
Dziękuję :)
Wafelek2601 21.08.2016 22:16
Dla mnie super
kd045 21.08.2016 22:16
smakowicie wygląda ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak