Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z mięsem mielonym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kluski

ziemniaki ugotowane 1,90 kg
mąka ziemniaczane 310 g
jajko 1 szt
białka jaj 2 szt

Farsz

mięso mielone 400 g
cebula 1 szt
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz

Do okraszenia

boczek surowy
cebula

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
Farsz: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Do podsmażonej cebulki dodać mięso mielone, razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, dobrze rozgnieść widelcem, ostudzić.
Krok 1 - Kluski  z mięsem mielonym foto
2
Kluski : Ziemniaki przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski dobrze wyrównać. Podzielić masę ziemniaczaną na 4 równe części, jedną część wyjąć wsypać mąkę ziemniaczaną , dodać jajko i białka, wyrobić dokładnie ciasto.
Krok 2 - Kluski  z mięsem mielonym foto
3
Odrywamy kawałki ciasta, lekko spłaszczamy, nakładamy farsz i zlepiamy formując okrągłą kluskę.
Krok 3 - Kluski  z mięsem mielonym foto
4
Gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem oleju, na wolnym ogniu około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Okrasa : Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć. Do podsmażonego boczku dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulkę, razem podsmażyć.
Podawać kluski polane tłuszczem z boczkiem i cebulką. Smacznego ! Z tej porcji wyszło 45 klusek.
Krok 4 - Kluski  z mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 23.08.2016 00:25
Też takie miałam w niedzielę.
Pani Domu 22.08.2016 14:39
pysznie wygladają
AZgotuj 22.08.2016 12:07
wyglądają znakomicie :)
Janina 22.08.2016 09:49
Smaczny obiadek;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak