Jagodowa tarta

Jagodowa tarta

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    200 g
  • margaryna

    100 g
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • cukier puder

    3 lekko płaskie łyżki

nadzienie

  • jagody

    ok.200 g
  • śmietana 18 proc

    165g
  • jajka

    2 małe
  • cukier puder

    20 g
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jagodowa tarta
Ciasto kruche.
Do mąki dodajemy chłodny tłuszcz, siekamy, następnie dodajemy cukier , śmietanę , żółtko, zarabiamy ciasto nożem i szybko zagniatamy. Kulę ciasta wstawiamy do lodówki.
Krok 2 - Jagodowa tarta
Śmietanę mieszamy z cukrami i miksując dodajemy po jednym jajku.
Jagody opłukać i osuszyć.
Ciasto rozwałkować wyłożyć na spód i boki blaszki 19-20 cm , podpiekamy ok. 10 minut. Studzimy.
Krok 3 - Jagodowa tarta
Na lekko ciepłe ciasto możemy wyłożyć porcję jagód. Delikatnie rozprowadzamy je po cieście.
Krok 4 - Jagodowa tarta
Jagody zalewamy masą jajeczną, wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 minut, temperatura 180 C.
Tarta jest cudowna. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

27.01.2017 23:42
Ależ pięknie i smacznie wygląda .Porywam kawałek;)

Ada-Gaba

31.08.2016 22:32
pięknie wygląda

berys18

21.08.2016 14:31
wygląda pysznie

IZABELA29

21.08.2016 10:42
super wygląda

Wiesława1

21.08.2016 09:32
Świetny deser

Ola1984

21.08.2016 09:14
Pysznie wygląda :)

Babeczka35

21.08.2016 07:05
Pysznie wygląda.

Ania321

21.08.2016 00:09
z przyjemnością zjadłabym kawałek :)

Janina

20.08.2016 23:51
Pyszności;))

Łukasz15

20.08.2016 23:31
Rewelacja!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat