Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z sarny

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab ze sarny 1 kg
boczek 0.700
cebula biała 3 szt.
marchew 3 szt.
pietruszka korzeń 2
natka pietruszki 1
Przyprawa do dziczyzny klasyczna Prymat 2
sól i pieprz
Owoc jałowca cały Prymat 8 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3
sucha bułka 2

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z sarny

Mięso pokroić w kostkę średniej grubości

Najpierw podsmażyć sarnę (ogólnie mięso do długiej obróbki )

Później boczek Smażyć

często mieszając i dusić na małym ogniu dodać jedna pokrojona cebule w piórka owoc jałowca liść laurowy przyprawy


Warzywa :marchew pietruszka korzeń jedna cebula wrzucić do bulionu i zagotować później mięso I tak dusić około 2.5 do 3 godzin, ponieważ mięso musi być bardzo miękkie

Na małym ogniu pamiętajmy o częstym mieszaniu czosnek możemy wycisnąć ja kroje zawsze drobno w kosteczkę

Podczas smażenia mięso sarny wypuści soki nie zlewajcie wytworzy się sos własny

Gdy mięso będzie mięciutkie na tyle ze palce będą się załamywać pod naciskiem wyciągamy mięso do studzenia i warzywa

NASZ bulion zostawiamy będziemy go potrzebować


Gdy bulion ostygnie namoczyć musimy kajzerki wycisnąć i zmielić dwa razy lub trzy przez maszynkę tak jak i mięso i warzywa plus świeża cebula i z trzy ząbki czosnku drobno posiekana natkę ale nie cala

Konsystencja musi być delikatniutka mieszamy wszystko do smaku dodajemy jeszcze sol , pieprz przyprawę do dziczyzny nie żałujcie ponieważ mięso jest słodkawe podczas procesu pieczenia traci wiele przypraw

Dodać z trzy świeże jaja wymieszać

Uformowac.na blaszkach przednio posmarowanym smalcem zwykłym bądź gęsim ja preferuje ten drugi ale używałam również zwykłego

Powierzchnia musi być wygładzona i uważajcie na nie pozostawienie na brzegach ponieważ podczas pieczenia spala nam się.

Polać wierzch bulionem 3- 4 łyżki na formę klopsową i piec w piekarniku najlepiej program fun 180 stopni około godziny

Smacznego

Do ozdoby użyłam kiełków rzodkiewki szczypiorku czosnkowego i owoców granatu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak