Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cydrowe bułeczki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda ciepła 1/4 szklanki
drożdże świeże 12 g
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna typ 650 2,5 szklanki
sól 1 czubata łyżeczka
cydr 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Cydrowe bułeczki

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odłożyć na chwilę.
Krok 1 - Cydrowe bułeczki foto
2
Mąkę wymieszać z solą. Dodać do niej rozczyn drożdżowy i cydr o temperaturze pokojowej.
Krok 2 - Cydrowe bułeczki foto
3
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Cydrowe bułeczki foto
4
Wyrośnięte ciasto podzielić na 7-8 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odłożyć na kilkanaście minut do ponownego podrośnięcia.
Krok 4 - Cydrowe bułeczki foto
5
Bułeczki piec w 200 stopniach przez ok. 25-30 minut.
Krok 5 - Cydrowe bułeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 19.08.2016 17:30
idealne ,puszyste
mirosława4 19.08.2016 13:35
domowe najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak