Przepis i sposób przygotowania na: Domowy Pasztet z kaczki
Dodać obraną pokrojoną w grube paski marchewkę, liście
laurowe, ziarenka kolorowego pieprzu oraz kostkę bulionową. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Odcedzić, pozostawiając 1,5 szklanki wywaru. Obraną cebulę, pokroić w
piórka, zeszklić na maśle.
Do cebuli dodać oczyszczoną wątróbkę kaczą i podsmażyć je z obu stron po kilka minut.
Oddzielić mięso kaczki od kości i wraz z cebulą, wątróbką
marchewką, cebulą, przemielić 2 razy przez maszynkę.
Dodać,przeciśnięty czosnek przez praskę,
jajka, kaszę mannę, wywar. Doprawić do smaku w/w przyprawami.
Wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do wyłożonej papierem
do pieczenia formy,(np keksówki o długości 32 cm ) wierz posmarować
olejem i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.