Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone kulki w cebulce otoczone chrupiącym boczkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat do smaku
rukola garść
Czosnek suszony Prymat 2 łyżeczki
sól do smaku
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
cebula 5 sztuk
boczek wędzony kilkadziesiąt plasterków
ser żółty do posypania
jajko 1
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki

Porada

Cebule należy wybrać duże, bądz małe, ale wtedy więcej sztuk.

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone kulki w cebulce otoczone chrupiącym boczkiem

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy zostawiając ogonek.Dopiero teraz odcinamy ogonek i tylną część cebuli.Przekrawamy na pół i ściągamy ostrożnie pierwszą warstwę. Środek odkładamy.Potrzebne nam będą tylko warstwy wierzchnie.
Krok 1 - Mielone kulki w cebulce otoczone chrupiącym boczkiem foto
2
Do mięsa dodajemy jajko,bułkę tartą,rukolę i przyprawy: sól.papryki i czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Mielone kulki w cebulce otoczone chrupiącym boczkiem foto
3
Z mięsa formujemy 5 kulek.
Krok 3 - Mielone kulki w cebulce otoczone chrupiącym boczkiem foto
4
Każdą kulkę mięsną wkładamy pomiędzy dwie warstwy cebuli.
Krok 4 - Mielone kulki w cebulce otoczone chrupiącym boczkiem foto
5
Na wierzch każdej kulki dajemy starty ser.
Krok 5 - Mielone kulki w cebulce otoczone chrupiącym boczkiem foto
6
Cienkie plastry bekonu kładziemy na desce na przemian w tzw wiatraczek.
Krok 6 - Mielone kulki w cebulce otoczone chrupiącym boczkiem foto
7
Cebulowe kulki kładziemy na boczek i owijamy nim cebulę spinając u góry wykałaczką. Dodatkowo owijamy dwoma plasterkami boczku cebulę w poprzek. Wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 200 stopni na 4o minut.Na ostatnie 10 minut obracamy kulki na drugą stronę i pieczemy na funkcji grill.
Krok 7 - Mielone kulki w cebulce otoczone chrupiącym boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 17.09.2016 11:47
ależ to wspaniale wygląda
IZABELA29 30.08.2016 11:27
świetnie wyglądają
Ada-Gaba 29.08.2016 21:25
znakomity pomysł
berys18 18.08.2016 12:54
bardzo fajny pomysl
Maridka19 18.08.2016 09:16
O wygląda znakomicie :)
JulkaTomeczek 17.08.2016 23:44
Ciekawe jedzonko
Anna169Hosz 17.08.2016 22:44
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak