Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Twarogowe knedle ze śliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

twaróg 250 g
ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 1 szkl
jajko 2 szt
sól 0,5 łyżeczki

kruszonka

masło 200 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szkl
cynamon Prymat 1 łyżeczka

ponadto

śliwki 20 szt
cukier 0,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Twarogowe knedle ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 1 - Twarogowe knedle ze śliwkami foto
2
Twaróg mielimy. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy twaróg, roztrzepane jajka i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolite ciasto.
Krok 2 - Twarogowe knedle ze śliwkami foto
3
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5-6 cm. Wykrawamy z niego kółka np. za pomocą szklanki. Na środek krążka nakładamy śliwkę i posypujemy cukrem. Zlepiamy boki i formujemy kulki.
Krok 3 - Twarogowe knedle ze śliwkami foto
4
Knedle gotujemy we wrzątku przez około 10 minut od wypłynięcia. Następnie robimy kruszonkę. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą oraz cynamon. Każdego knedla obtaczamy w kruszonce.
Krok 4 - Twarogowe knedle ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 18.08.2016 14:22
mmm z kruszonka pycha!
JulkaTomeczek 17.08.2016 23:43
Uwielbiam takie
Wiktoria29 17.08.2016 22:06
ale mam ochotę na takie
Wacław 17.08.2016 21:31
dla mnie pycha :-)
MAR3STA 17.08.2016 21:30
Pyszne knedle
Madzai 17.08.2016 21:29
Wspaniałe :)
bertpvd 17.08.2016 21:12
pyszne knedle !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak