Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe paluchy z bekonem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 450 g
woda zimna 300 ml
sól 3/4 łyżeczki
oliwa 1 łyżka
cukier 2 łyżeczki
drożdże suche 1 saszetka

Sos pomidorowy

koncentrat pomidorowy 1/2 małego słoiczka
cebula 1 mała
ząbki czosnku 2 sztuki
sól i pieprz do smaku
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
oregano 1/2 łyżeczki

Dodatki

wędzony boczek kilka plasterków
jajko 1
Czarnuszka nasiona Prymat do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe paluchy z bekonem

Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, odkładamy do wyrośnięcia.Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy prze praskę i szklimy na rozgrzanym oleju,dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobiną wody, doprawiamy solą i pieprzem.Smażymy do redukcji sosu,dodajemy oregano i bazylię.
Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkujemy obydwie na kształt prostokąta o tych samych wymiarach.Jedną część smarujemy sosem i kładziemy plasterki boczku.Drugą część ciasta kładziemy na wierzch. Nożem przekrawamy ciasto na pół poziomo a następnie kroimy w cienkie paski pionowo.Każdy kawałek bierzemy za dwa końce i skręcamy paluchy.Jedną końcówkę w prawą stronę a drugą w lewą. Paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy jajkiem i posypujemy opcjonalnie czarnuszką.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 17.08.2016 19:19
Fajna przekąska na imprezę.
ilka01 17.08.2016 13:05
super wyglądają
mirosława4 17.08.2016 12:11
super przekąska i nie tylko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak