Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pogača - Bułeczki tureckie z serem feta

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki na ciasto drożdżowe

woda ciepła 100 ml
mleko ciepłe 100 ml
olej 100 ml
śmietana kremowa 30% 100 ml
jogurt naturalny 200 gram typu Greckiego
sól 1 płaska łyżka
cukier 2 łyżeczki
drożdże świeże 50 gram
białko
żółtko jajek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka pszenna 700 gram
sezam 4 łyżeczki do posypania bułek

farsz

ser feta 300 gram
natka pietruszki
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Takie bułeczki można zrobić również w wersji na słodko.

Przepis i sposób przygotowania na: Pogača - Bułeczki tureckie z serem feta

Kroki postępowania

1
Do miski wkładamy mleko, wodę, pokruszone drożdże, cukier, sól, proszek do pieczenia i mieszamy rozpuszczając wszystkie składniki. Następnie dodaj śmietanę,jogurt i olej. Rozpuszczone składniki pozostaw na 5 minut. Następnie dodaj białko i stopniowo mąkę.
Krok 1 - Pogača - Bułeczki tureckie z serem feta foto
2
Wyrabiaj ciasto tak długo aż nie będzie się kleić do rak i miski. odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. (Ja użyłam do wyrabiania miksera z końcówką typu "hak" do ciasta drożdżowego ).
Krok 2 - Pogača - Bułeczki tureckie z serem feta foto
3
Farsz: Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do sera , doprawiamy pieprzem i dokładnie razem mieszamy.
Krok 3 - Pogača - Bułeczki tureckie z serem feta foto
4
Gdy ciasto wyrośnie podziel je na około 18 kulek.
Krok 4 - Pogača - Bułeczki tureckie z serem feta foto
5
Następnie kulkę rozwałkować na prostokąt, na długi brzeg rozłożyć przez całą długość trochę farszu. Z drugiej strony ciasto ponacinać za pomocą noża do pizzy na paseczki o szerokości 2cm.
Krok 5 - Pogača - Bułeczki tureckie z serem feta foto
6
Ciasto zwijamy od strony farszu aż na paseczki.
Krok 6 - Pogača - Bułeczki tureckie z serem feta foto
7
Następnie zwijamy rulon w ślimaka.
Krok 7 - Pogača - Bułeczki tureckie z serem feta foto
9
Przekładamy gotowe bułeczki na blachę ,aby sobie podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj bułeczki żółtkiem i posyp np.sezamem.
Bułeczki pieczemy w ok 170st C przez 20-25 minut.
Krok 8 - Pogača - Bułeczki tureckie z serem feta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 29.09.2016 17:37
Polecam są ciekawe w smaku.
KORAL 11.09.2016 15:31
Uwielbiam drożdżowe wypieki :)
Diana Rusiłowicz 03.09.2016 01:34
Pyszne i urocze :)
Marta Ryżek-Kalkowska 01.09.2016 23:12
Dziękuję :)
trufelek 31.08.2016 20:39
Wyglądają pysznie! :)
Marta Ryżek-Kalkowska 22.08.2016 23:01
Dziękuję Patrycja.
Patrycja33 21.08.2016 21:46
wygladaja bardzo ladnie:-)
Marta Ryżek-Kalkowska 17.08.2016 19:21
Polecam, ten smak jest niebieński :)
Konczi 17.08.2016 16:19
porywam dwie bułeczki - super
ben-ka 17.08.2016 11:26
Jakie śliczne !!!
Mniam 17.08.2016 10:56
Bardzo smaczne muszą być takie bułeczki :)
kasia.s 17.08.2016 08:40
Wyglądają bardzo apetycznie :)
sezamek 17.08.2016 07:40
Jak u mojej mamy, i jeszcze ten sezam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak