Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mąka ryżowa 1/2 szklanki
jajko 3 sztuki
cukier brązowy 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

jabłka

jabłka 1 i 1/2 kg
galaretka cytrynowa 1 i 1/2 opakowania
cukier 2 łyżki

krem

śmietana 30% 600 ml
galaretka cytrynowa 1 sztuka
woda 1/2 szklanki
jeżyny 200 g
czekolada gorzka 50 g

Porada

Zamiast mąki ryżowej można dodać pszenną jak ktoś nie ma diety. Jabłka smażyć na raty żeby zachować cząstki ałe w cieście. Koniecznie należy dodać sok z cytryny albo kwasek do jabłek żeby nie ściemniały. Galaretkę dodajemy zawsze do gorących jabłek

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami

Kroki postępowania

1
Do miski wbijam białka temp pokojowa i ubijam mikserem ze szczyptą soli, na sztywno ale nie przebijam. Dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam, jak cukier będzie rozpuszczony dodaję stopniowo po żółtku i łącze już tylko chwilę mikserem. Mąkę przesiewam i dodaję do masy mieszając mikserem na najniższych obrotach do połączenia tylko.
Krok 1 - Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami foto
2
Formę o wymiarach 24X24 wykładam jej spód papierem. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól i piekę 25 minut aż patyczek będzie suchy. Jak biszkopt ostygnie wyjmuję go z formy i przekładam tak żeby wierzch był na spodzie. Jabłka lepiej będą się trzymać na spodniej części biszkoptu.

Krok 2 - Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami foto
3
Do gorących dodaję galaretkę, mieszam i już nie trzymam na ogniu.
Krok 3 - Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami foto
4
Jabłka obieram i kroje w cząstki. Połowę jabłek kroję w kostkę. Żeby jabłka nie ścieniały do miski z wodą w którą wkładam jabłka dodałam szczyptę kwasu cytrynowego albo sok z cytryny można dodać. Jabłka odsączyłam z wody i przełożyłam większe cząstki do garnka, dodałam 1/2 szklanki wody i przesmażam je, jak będą już bardzo miękkie dodaję małe kostki jabłek i dalej smażę ale nie mają się one rozpaść. W cieście mają się zachować kawałki jabłek.
Krok 4 - Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami foto
5
Po wystudzeniu wylewam na biszkopt i wstawiam do lodówki. Boki formy obłożyłam papierem do okola, ułatwia to potem wyjęcie ciasta.

Krok 5 - Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami foto
6
Śmietanę kremów schłodzoną ubijam na sztywno. Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody i studzę. Jeszcze płynną dolewam do śmietany i łącze mikserem chwilę. Wylewam połowę na stężałe jabłka, układam jeżyny, i wylewam resztę masy. Wstawiam do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypuję startą czekoladą.
Krok 6 - Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 22.09.2017 07:47
Ale śliczny!
bietka 20.09.2017 11:33
bardzo pyszne ciacho : )
KuchniaMagdaLeny 09.01.2017 23:49
Mmmm....Pycha!
anulka69 21.12.2016 08:55
ale pyszne ciacho
Klausia 10.09.2016 21:19
Podoba mi się bardzo.
MagdalenaIC 23.08.2016 13:37
Jeżyny + jabłecznik -> jestem w niebie :)
gusia1000 19.08.2016 23:02
Wygląda super.
Ewa Wojtaszko 19.08.2016 20:11
ależ on wygląda apetycznie !
wyattearp 17.08.2016 20:36
rewelacyjne ciacho :)
Bernadeta1 17.08.2016 18:33
pysznie się prezentuje
Patrycja33 17.08.2016 14:27
wyglada rewelacyjnie:-)
Mniam 17.08.2016 10:58
Rewelacyjne ciasto! Bardzo takie lubię :)
noninka77 17.08.2016 10:29
Pyszności :)
Iwusia 16.08.2016 22:57
wspaniałe ciasto
Łukasz15 16.08.2016 22:54
Bardzo dobry
KORAL 16.08.2016 22:46
Smaczny jabłecznik :)
Motorek 16.08.2016 21:44
pyszne ciasto
bertpvd 16.08.2016 21:20
prezentuje się wybornie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak