Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wędzonkowy chleb z cebulą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

zakwas pszenny 3 łyżki
mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 1/2 szklanki
woda ciepła 1/2 szklanki

Rozczyn drożdżowy

drożdże świeże 10 g
mąka pszenna 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
mleko ciepłe 3 łyżki

Ciasto właściwe

ser żółty wędzony 15 dkg
podgardle wędzone chude 20 dkg
mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 2 szklanki
mąka pszenna typ 650 4 szklanki
sól 2 czubate łyżeczki
Cebula suszona Prymat w płatkach 1,5 szklanki
woda ciepła 1 szklanka
mleko ciepłe 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Wędzonkowy chleb z cebulą

Kroki postępowania

1
Zaczyn: Wieczorem zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na całą noc w temperaturze pokojowej.
Krok 1 - Wędzonkowy chleb z cebulą foto
2
Rozczyn drożdżowy: Na drugi dzień drożdże rozetrzeć z mlekiem, cukrem i mąką, odłożyć na kilkanaście minut.
Krok 2 - Wędzonkowy chleb z cebulą foto
3
Ciasto właściwe: Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podgardle pokroić na mniejsze kawałki, mocno zmiksować blenderem lub zmielić.
Krok 3 - Wędzonkowy chleb z cebulą foto
4
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Wędzonkowy chleb z cebulą foto
5
Dodać do nich wodę, mleko, zaczyn z zakwasem, rozczyn drożdżowy, ser i zmiksowane podgardle, wymieszać.
Krok 5 - Wędzonkowy chleb z cebulą foto
6
Ciasto wyrabiać ok.15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
Krok 6 - Wędzonkowy chleb z cebulą foto
7
Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do podrośnięcia na kolejne 2-3 godziny.
Krok 7 - Wędzonkowy chleb z cebulą foto
8
Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 8 - Wędzonkowy chleb z cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edith85 16.08.2016 20:07
Fajny chlebek
ania2610 16.08.2016 19:25
bardzo apetyczny chlebuś :)
Janina 16.08.2016 18:48
Pyszny chlebek;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak