TORT MAKOWY

TORT MAKOWY

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maku

    30 dag
  • jajek

    14
  • 10 dag rodzynek

  • 30 dag cukru

  • 4 lyzki bulki tartej

  • 2 łyżroszku do pieczenia

  • 1,5 szklanki mielonych orzechów

  • 3/4 SZKLANKI CUKRU

  • 3/4 szklanki mleka

  • kostka masła

  • 0,5 kostki margaryny Kasi

  • olejek migdałowy

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Sparzyć mak, przecedzić, zmleć go trzy razy, dać do miski dodać cukier żółtka utrzeć na biało, następnie ubić pianę z białek, dodać do maku wraz z bułką tartą proszkiem do pieczenia, olejkiem, rodzynkami. delikatnie wymieszać. tortownicę wysmarować tłuszczem , wyścielić papierem śniadaniowym, wlać ciasto i piec , zimne ciasto przekroić na trzy części, przełożyć masą.

2. masa: zmielone orzechy dać do garnka zalać mlekiem dodać cukier i zagotować ciągle mieszając , wystudzić , utrzeć tłuszcz na biało dodawać po łyżce orzechów ciągle miksując . przełożyć tort i udekor dowolnie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Adam/ZUB3R

26.06.2013 23:04
smaczny tort

Ela15

15.04.2013 08:40
super torcik

Dorota59

20.01.2013 12:12
przepiękny-brawo

Juleczka20

17.04.2012 07:48
piękny:) i smaczny na pewno

ilka_86

19.01.2012 15:27
jaki śliczny tort

manaika

21.12.2011 16:22
dobrze wygląda

ewa84

25.09.2011 21:22
super

agogo2

03.05.2011 20:52
super

Tomek13

13.04.2011 20:25
super

bejciu24

06.02.2011 10:37
szkoda, że nie widać go po przekrojeniu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat