Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak mięsno-warzywny z jajkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 370 g
drożdże 25 g
cukier 1/2 łyżeczki
olej 37 ml
mleko 2% 180-190 ml
sól 1/2 łyżeczki
suszone pomidory przyprawa 1 łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1/4 łyżeczki
Czarnuszka nasiona Prymat 1/4 łyżeczki

nadzienie mięsne

szynka wieprzowa 640 g
cebula biała 1 duża
kasza manna 3 pełne łyżki
jajko 1
sól do smaku
pieprz
Czosnek staropolski Prymat 1/2 łyżeczki
bułka czerstwa 1
mleko 2% 50 ml ( do bułki)
pierś z kurczaka 1 podwójna sztuka
udko z kurczaka 1 ugotowane
estragon
Pieprz cytrynowy mielony Prymat

dodatkowo

oliwki czarne Smak 60 g
pomidory suszone Smak ok. 100 g
jagody goji 40 g
ogórek gruntowy 185 g
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do ogórka
lubczyk świeży 4-5 listków
mąka kukurydziana do formy
jajko ugotowane na twardo 3 sztuki
żółtko jajek do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak mięsno-warzywny z jajkiem

Kroki postępowania

1
Przyrządzić rozczyn w misce- drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 5 dkg mąki i kilka łyżek letniego mleka. Wymieszać, pozostawić przykryte w ciepłym miejscu.
Gdy rozczyn wyrośnie dodać resztę mąki, mleka, sól i przyprawy. Z początku wyrabiać łyżką, później ręką. Po lekkim wyrobieniu dodawać stopniowo olej i wyrabiać dalej, aż ukażą się pęcherzyki i ciasto będzie gładkie.
Miskę przykryć serwetką i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Kulebiak mięsno-warzywny z jajkiem foto
2
Ogórki pokroić w cienkie plasterki, celem pozbycia się wody , przesmażyć je na suchej patelni razem z odrobiną soli i pieprzu cytrynowego. Ostudzić.
Jagody goji zalać niewielką ilością gorącej wody, odcedzić.
Połączyć z odcedzonymi i drobno posiekanymi suszonymi pomidorami.
Mięso z piersi i udka odzielić od kości. Ugotowane udko trzymać do końca w rosole, aby nie wyschło. Surową pierś kurczaka pokroić w ok. 2 cm plastry, posypać estragonem, pieprzem i odrobiną soli. Smażyć po 2 minuty z każdej strony, ostudzić.
Namoczyć pokruszoną czerstwą bułkę w mleku.
Mięso z szynki przepuścić 2 razy przez maszynkę. Dodać namoczoną bułkę, posiekaną cebulę, kaszę manną i jajko roztrzepane z solą, pieprzem i czosnkiem.
300 g mięsa połączyć z kawałkami usmażonej piersi i ugotowanego udka.
Krok 2 - Kulebiak mięsno-warzywny z jajkiem foto
3
Blaszkę 29 x 11 cm posmarować margaryną i posypać mąką kukurydzianą.
Z ponad 3/4 części wyrośniętego ciasta wyłożyć spód i boki blaszki, brzegi powinny wystawać poza formę ok. 2 cm. Na spód ciasta nałożyć masę mięsną (bez drobiu), wierzch przykryć kawałkami czarnych oliwek.
Krok 3 - Kulebiak mięsno-warzywny z jajkiem foto
4
Następnie wyłożyć warstwę ogórków, lekko dociskając.
Pośrodku rozłożyć połówki jajek.
Krok 4 - Kulebiak mięsno-warzywny z jajkiem foto
5
Teraz nałożyć warstwę mięsa z kawałkami drobiu.
Lekko docisnąć mięso , przykryć jagodami goji i suszonymi pomidorami.
Krok 5 - Kulebiak mięsno-warzywny z jajkiem foto
6
Wystające ciasto z blaszki naciąć nożyczkami i założyć na wierzch. Z pozostałej części ciasta zrobić długi cienki wałeczek , pośrodku położyć długą wykałaczkę, lekko docisnąć. Boki wałeczka spłaszczyć i naciąć nożyczkami , wyjąć wykałaczkę i ozdobę przenieść na ciasto. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem jaja z odrobiną soli i mleka. Całość piec ok. 70-80 minut w 180 -160 C.
Krok 6 - Kulebiak mięsno-warzywny z jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 17.02.2017 11:37
wygląda smakowicie
Bożena Matuszczyk 27.01.2017 23:43
Rewelacyjny ,chętnie bym zjadła mniam.;)
Stenka 17.01.2017 21:20
chętnie bym zjadła
Bernadeta1 15.08.2016 21:09
smaczne jedzonko
MAR3STA 15.08.2016 21:02
Smakowicie wygląda
Ola1984 15.08.2016 20:31
Bardzo apetyczna przekąska :)
ania2610 15.08.2016 17:40
pięknie wyszedł i wspaniale wygląda!
joannaa24 15.08.2016 17:03
Wygląda bardzo smakowicie :)
cukiereczek 15.08.2016 12:31
rewelacyjne
Wafelek2601 15.08.2016 12:20
Bardzo smaczny
Renataj 15.08.2016 11:52
Bardzo apetycznie się prezentuje:)
RenataZ-et 15.08.2016 11:45
wygląda bardzo apetycznie
agnieszka214 15.08.2016 11:43
bardzo smakowicie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak