Kulebiak mięsno-warzywny z jajkiem

Kulebiak mięsno-warzywny z jajkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    370 g
  • drożdże

    25 g
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • olej

    37 ml
  • mleko 2 %

    180-190 ml
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • suszone pomidory

    przyprawa 1 łyżeczka
  • czosnek niedźwiedzi 

    1/4 łyżeczki
  • czarnuszka

    1/4 łyżeczki

nadzienie mięsne

  • szynka wieprzowa

    640 g
  • cebula biała

    1 duża
  • kasza manna

    3 pełne łyżki
  • jajko

    1
  • sól do smaku

  • pieprz

  • czosnek staropolski Prymat

    1/2 łyżeczki
  • bułka czerstwa

    1
  • mleko 2 %

    50 ml ( do bułki)
  • pierś z kurczaka

    1 podwójna sztuka
  • udko z kurczaka

    1 ugotowane
  • estragon

  • pieprz cytrynowy

dodatkowo

  • oliwki czarne Smak

    60 g
  • pomidory suszone Smak

    ok. 100 g
  • jagody goji

    40 g
  • ogórek gruntowy

    185 g
  • pieprz cytrynowy

    do ogórka
  • lubczyk świeży

    4-5 listków
  • mąka kukurydziana

    do formy
  • jaja na twardo

    3 sztuki
  • żółtko jaja

    do smarowania
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kulebiak mięsno-warzywny z jajkiem
Przyrządzić rozczyn w misce- drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 5 dkg mąki i kilka łyżek letniego mleka. Wymieszać, pozostawić przykryte w ciepłym miejscu.
Gdy rozczyn wyrośnie dodać resztę mąki, mleka, sól i przyprawy. Z początku wyrabiać łyżką, później ręką. Po lekkim wyrobieniu dodawać stopniowo olej i wyrabiać dalej, aż ukażą się pęcherzyki i ciasto będzie gładkie.
Miskę przykryć serwetką i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Kulebiak mięsno-warzywny z jajkiem
Ogórki pokroić w cienkie plasterki, celem pozbycia się wody , przesmażyć je na suchej patelni razem z odrobiną soli i pieprzu cytrynowego. Ostudzić.
Jagody goji zalać niewielką ilością gorącej wody, odcedzić.
Połączyć z odcedzonymi i drobno posiekanymi suszonymi pomidorami.
Mięso z piersi i udka odzielić od kości. Ugotowane udko trzymać do końca w rosole, aby nie wyschło. Surową pierś kurczaka pokroić w ok. 2 cm plastry, posypać estragonem, pieprzem i odrobiną soli. Smażyć po 2 minuty z każdej strony, ostudzić.
Namoczyć pokruszoną czerstwą bułkę w mleku.
Mięso z szynki przepuścić 2 razy przez maszynkę. Dodać namoczoną bułkę, posiekaną cebulę, kaszę manną i jajko roztrzepane z solą, pieprzem i czosnkiem.
300 g mięsa połączyć z kawałkami usmażonej piersi i ugotowanego udka.
Krok 3 - Kulebiak mięsno-warzywny z jajkiem
Blaszkę 29 x 11 cm posmarować margaryną i posypać mąką kukurydzianą.
Z ponad 3/4 części wyrośniętego ciasta wyłożyć spód i boki blaszki, brzegi powinny wystawać poza formę ok. 2 cm. Na spód ciasta nałożyć masę mięsną (bez drobiu), wierzch przykryć kawałkami czarnych oliwek.
Krok 4 - Kulebiak mięsno-warzywny z jajkiem
Następnie wyłożyć warstwę ogórków, lekko dociskając.
Pośrodku rozłożyć połówki jajek.
Krok 5 - Kulebiak mięsno-warzywny z jajkiem
Teraz nałożyć warstwę mięsa z kawałkami drobiu.
Lekko docisnąć mięso , przykryć jagodami goji i suszonymi pomidorami.
Krok 6 - Kulebiak mięsno-warzywny z jajkiem
Wystające ciasto z blaszki naciąć nożyczkami i założyć na wierzch. Z pozostałej części ciasta zrobić długi cienki wałeczek , pośrodku położyć długą wykałaczkę, lekko docisnąć. Boki wałeczka spłaszczyć i naciąć nożyczkami , wyjąć wykałaczkę i ozdobę przenieść na ciasto. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem jaja z odrobiną soli i mleka. Całość piec ok. 70-80 minut w 180 -160 C.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Laila2786

17.02.2017 11:37
wygląda smakowicie

Bożena Matuszczyk

27.01.2017 23:43
Rewelacyjny ,chętnie bym zjadła mniam.;)

Stenka

17.01.2017 21:20
chętnie bym zjadła

Bernadeta1

15.08.2016 21:09
smaczne jedzonko

MAR3STA

15.08.2016 21:02
Smakowicie wygląda

Ola1984

15.08.2016 20:31
Bardzo apetyczna przekąska :)

ania2610

15.08.2016 17:40
pięknie wyszedł i wspaniale wygląda!

joannaa24

15.08.2016 17:03
Wygląda bardzo smakowicie :)

cukiereczek

15.08.2016 12:31
rewelacyjne

Wafelek2601

15.08.2016 12:20
Bardzo smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat