Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciabatty cebulowe

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 450 g
drożdże świeże 10 g
cebula biała 2 średnie
oliwa 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2/3 łyżeczki
woda letnia 250 ml
mleko 50 ml

~ DO POSMAROWANIA:

żółtko jajek 1-2
mleko 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciabatty cebulowe

Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oliwie.

Ciepłą wodę połączyć z mlekiem, pokruszonymi drożdżami, odrobiną mąki i szczyptą soli. Odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce.
Zaczyn wlać do pozostałej mąki, dodać ostudzoną cebulę, sól i całość wyrobić na elastyczne ciasto.

Nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Rozwałkować na prostokątny placek grubości kilku centymetrów i pokroić na prostokątne bułeczki.
Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.

Przed wstawieniem do piekarnika posmarować żółtkiem z odrobiną mleka.

Piec 1 temp. 185-190*C przez ok. 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 19.08.2016 20:10
ahhh ten zapach domowego pieczywa... :)
sezamek 15.08.2016 09:19
lubię takie pieczywko :)
RenataZ-et 14.08.2016 11:26
bardzo lubię!
Agnieszka-87-25 14.08.2016 11:19
bardzo smaczne
Habibi 14.08.2016 10:18
szybkie, proste i smaczne - polecam :)
Habibi 13.08.2016 22:53
ja też uwielbiam ten zapach :)
Motorek 13.08.2016 22:34
bardzo dobre
MAR3STA 13.08.2016 21:39
Pyszne i pulchne
agnieszka214 13.08.2016 20:00
pysznie wygladaja mniam
ania2610 13.08.2016 18:58
takie bułki - coś pysznego!
Mniam 13.08.2016 18:25
Już mi zapachniały cebulką :) pychotka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak