Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa meksykańska

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola czerwona z puszki 1 puszka
kukurydza w puszce 1 puszka
cebula 2 szt
pietruszka 1 szt
marchew 2 szt
seler korzeniowy 1 szt
por (biała część) 1 szt
ziemniaki 4 szt
sok pomidorowy 300 ml
papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
papryczka chili 2 szt
ser żółty starty 200 gram
kolendra posiekana
Liść lubczyku suszony Prymat
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
chili
kumin mielony
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa meksykańska

1. Przygotowujemy bulion warzywny: na wrzącą wodę wrzucamy marchewkę, pietruszkę, selera, pora, liście lubczyku, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy około pół godziny, po czym przecedzamy.
2. Cebulę i papryczkę chili siekamy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju (najlepiej w garnku o grubym dnie). Do cebuli dodajemy mielone mięso i podsmażamy.
3. Paprykę i ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Wszystko podsmażamy około 5 minut, a następnie zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
4. Następnie do zupy dodajemy osączone z zalewy kukurydzę i fasolę oraz puszkę pomidorów i sok pomidorowy. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili, papryką wędzoną, mielonym kuminem oraz posiekanymi listkami kolendry. Wszystko gotujemy około 5 minut.
5. Każdą porcję posypujemy startym żółtym serem oraz posiekanymi listkami kolendry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 16.08.2016 11:15
Super zupa :)
misia123410 16.08.2016 10:28
apetycznie wyglądają
IKrakowianka 16.08.2016 10:22
wygląda na przepyszną!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak