Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z cukinią i salami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 250 g
masło 125 g
woda zimna 75 ml
sól do smaku 5 g

nadzienie

cukinia 1 szt
salami 6 plasterki
ser feta
cebula 5 szt
pomidorki koktajlowe

zalewa

jajko 2 szt
żółtko jajek 1 szt
śmietana 30% 200 ml
sól i pieprz

Porada

Nadmiar ciasta można wykorzystać do zrobienia mini tart

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z cukinią i salami

1. Mąke wysypać na stolnice, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z solą i wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min do lodówki.
2. Cebulę obrać, pokroić w piórka, podsmażyć na tłuszczu. Cukinie obrać pokroić w plasterki. Ser feta pokroić w plasterki.
3. W misce wybić jajka oraz żółtko, roztrzepać dodać śmietankę oraz przyprawy dokładnie wymieszać.
4.Piekarnik nagrzać na 190 stopni cel. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do ciast wcześniej wysmarowaną tłuszczem. Docisnąć ciasto a nadmiar odkroić. Ciasto piec 15 min pod przykryciem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.
5.Wyjąć ciasto, nakładać kolejno : cebulę, cukinie, salami, ser, pomidorki, zalać zalewą. Piec kolejne 30 min. Podawać ciepłe lub zimne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 02.09.2016 16:45
warto wypróbować przepis bo tarta na pewno smaczna
kd045 12.08.2016 12:59
super przepis !
Wiesława1 12.08.2016 11:00
Świetna propozycja
norweska20 11.08.2016 22:16
na tarty zawsze mam ochotę
gosia1988 11.08.2016 22:01
Smakowicie wygląda
agnieszka214 11.08.2016 22:00
pysznie wyglada warto wypróbowac
Stenka 11.08.2016 21:13
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak