Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z frużeliną wiśniową i czekoladą.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa serowa

masło lub margaryna 15 dag
cukier 1 szklanka
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier waniliowy 1 łyżka
jajko 6 sztuk
sól szczypta
ser biały na sernik 1 kg

Frużelina

wiśnie 1 kg
mąka ziemniaczana 2 kopiaste łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier brązowy według uznania

Dodatkowo

czekolada mleczna 10 dag

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru, na pół litra mleka każdy.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z frużeliną wiśniową i czekoladą.

Polecam bardzo pyszny sernik z dużą ilością owoców. Zapewniam, że nie można mu się oprzeć, na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Polecam na podwieczorek z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy.

Wykonanie:

1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( jeżeli używamy niezmielony ser biała, należy zmielić go co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy.

2. Masę serową przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, następnie pieczemy około 7- minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Gdy będzie zimny najlepiej wstawić go z blaszką do lodówki na całą noc. Po tym czasie sernik wyjąć i pokroić dowolnie w kwadraty lub prostokąty.

3. Wiśnie myjemy i osuszamy z wody, następnie drylujemy. Sok odlewamy do kubka, a wiśnie przekładamy do garnka. W soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Wiśnie zagotowujemy z cukrem waniliowym i cukrem brązowym do smaku. Wlewamy sok z mąką i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. ( Wiśni nie można długo gotować, wystarczy kilka chwil, chodzi o to, żeby nie zrobił się z nich kompot ).

4. Tak przygotowaną frużelinę wykładamy na pokrojone kawałki sernika i odstawiamy do wystudzenia.

5. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią każdy kawałek sernika. Sernik jest gotowy do podania. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 25.09.2016 07:27
Dziękuję:)
Alex_M 12.08.2016 07:53
apetyczny serniczek :)
gusia1000 10.08.2016 20:35
Pyszny taki.
Babeczka35 10.08.2016 07:30
Dziękuję:)
Ewa Wojtaszko 08.08.2016 08:38
serniczki to ja uwielbiam :)
KORAL 07.08.2016 18:10
Taki z dżemikiem najlepszy :)
olkaaa 07.08.2016 17:22
ciekawa propozycja
Babeczka35 07.08.2016 16:29
Dziękuję bardzo:)
Janina 07.08.2016 15:20
Świetne ciacho do kawki;))
Krystyna32 07.08.2016 15:19
pyszności :)
Babeczka35 07.08.2016 14:27
Został, bo w wczoraj piekłam:)
Babeczka35 07.08.2016 14:26
Już częstuję:)
Babeczka35 07.08.2016 14:25
Już częstuję:)
dodi 07.08.2016 13:40
został moze kawałek?
Agnieszka-87-25 07.08.2016 13:22
smaczny sernik
Wacław 07.08.2016 12:25
sernik na 5 :-)
Lis 07.08.2016 11:41
Smakowite:)
agnieszka214 07.08.2016 11:28
Kuszacy kawałek do kawy
gosia56 07.08.2016 11:24
na pewno pyszny sernik;)
Wafelek2601 07.08.2016 10:39
Super do kawy
adelajda 07.08.2016 09:48
pyszny serniczek
Diana Rusiłowicz 07.08.2016 09:19
I ja też..:)
Ola1984 07.08.2016 09:03
Połączenie bajka :) Zamawiam kawałek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak