Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior kiszony jak ogórki
Zagotować wodę i rozpuścić w niej sól morską.
Obrać ząbki czosnku i pokroić w plastry.
Umyć i osączyć łodygi kopru wraz z kwiatem.
Do wyparzonych słoików wkładać różyczki kalafiora przekładając kawałkami kopru i czosnkiem.
Kiedy słoik jest wypełniony zalać gorącą solanką, zakręcić niezbyt szczelnie i odstawić do fermentacji na kilka dni w temp. pokojowej.
Słoiki najlepiej ustawić w szerokiej płaskiej misce lub każdy osobno w mniejszych pojemnikach, ponieważ podczas kwaszenia zalewa buzuje i wycieka ze słoika.
Po zupełnym ukiśnięciu, kiedy kalafior ma już odpowiednio kwaśny smak, a zalewa zrobi się mlecznobiała - wytrzeć do sucha brzegi słoików i zmienić nakrętki na czyste. Dokładnie zakręcić słoiki i odstawić w ciemne i zimne miejsce lub wcześniej zapasteryzować 20 minut.