Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta cebulowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 200 g
masło 100 g
jajko 1 sztuka
cebule duże 4 sztuki
ser pleśniowy 150 g
masło 1/2 łyżki
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: tarta cebulowa

1. z mąki, masła, 1 jajka, szczypty soli i szczypty gałki muszkatołowej zagnieść ciasto,
2. uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
3. po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz,
4. po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min,
5. cebulę obrać, pokroić w piórka,
6. ser pokroić w kostkę,
7. cebulę podsmażyć na maśle, przyprawić,
8. jajko rozkłócić, dodać sól i pieprz oraz ser,
9. do masy jajecznej dodać po ostygnięciu cebulę,
10. zalać masą ciasto i zapiekać jeszcze 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 01.11.2011 10:28
ciekawa, musze wyprobowac
eli_555 19.07.2011 22:38
moje smaki
Katarzyna156 03.12.2010 20:49
Kiedyś taką jadłam...była super!
MAŁGORZATA108 25.08.2010 19:05
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak