Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso z warzywami w a'la chlebku

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 500 g
drożdże 35 g
cukier 3/4 łyżeczki
olej rzepakowy 50 ml
mleko 2% 250 ml
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
lubczyk świeży 4 listki
sól 3/4 łyżeczki
pieprz czerwony
przyprawy pomidorowo-czosnkowa z czarnuszką 2 łyżeczki

ciasto ozdobne

sól 75 g
woda ciepła 100 ml
mąka pszenna ok. 92 g

nadzienie

udka kurczaka ugotowane ( bez kości) 315 g
ogórki świeże mniejsze 180 g
przyprawy 5 smaków ok 1 łyżka
oliwa ok. 2 łyżki
sól do smaku
jagody goji ok 30 g ( 6 łyżeczek)
koper świeży garść
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
kukurydza konserwowa 5 łyżek
sok z cytryny ok. 1/2- 1 łyżeczka
jajko ugotowane na twardo 4 sztuki

Porada

Ciasto doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Jak postoi w lodówce nadzienie staje się bardziej zwarte . Znakomite drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Mnie zostało trochę ciasta i upiekłam jeszcze 4 babeczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso z warzywami w a'la chlebku

Kroki postępowania

1
Najpierw robimy ciasto ozdobne .
Sól rozpuszczamy w gorącej wodzie , stopniowo dodajemy mąkę. I tu moja rada , lepiej ciasto wtrabiać w saganku , w razie potrzeby zawsze możemy lekko podgrzać naczynie z masą.
Masa ciepła jest bardzo elastyczna , ale szybko wysycha.
Wyrobione ciasto odrywałam po kawałku a resztę trzymałam w zamkniętej torecbe foliowej.
Z masy robimy ruloniki , spłaszczamy , zwijamy w kwiatuszki nadmiar spodu odcinamyna na płasko. Robimy listki , lub wycinamy wzorki. Robiąc listki , masie nadajemy owalny kształt , zwężamy po obu stronach , i z jednej strony lekko spłaszczamy walkiem. W ten sposób mamy prawie listek w 3-D. Po środku każdego listka , tępą stroną noża , robimy jedno nacięcie wzdłuż i po trzy z boku.Ozdoby przekładamy na tackę , przykrywamy ściereczką, spokojnie poczekają.
Krok 1 - Mięso z warzywami w a'la chlebku foto
2
Teraz robimy ciasto właściwe . Mąkę przesiewamy do miski , robimy wgłębienie , wkruszamy tam drożdże , posypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka .
Gdy rozczyn podrośnie dodajemy przyprawy , listki lubczyku drobno siekamy , wlewamy mleko i olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy , powinno być bardzo elastyczne i odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Robimy nadzienie.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i przesmażamy mięso obtoczone w przyprawie 5-smaków. Studzimy.
Jagody goji zalewamy niewielką ilością ciepłej wody , gdy napęcznieją przekładamy do mięsa. Ogórki jeśli młode to możemy nawet nie obierać tylko od razu zetrzeć na dużych oczkach tarki . Potem posypujemy je lekko solą i gdy puszczą sok , odciskamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy resztę składników : koperek , pieprz cytrynowy , odsączoną kukurydzę , sok z cytryny i sól do smaku.
Krok 2 - Mięso z warzywami w a'la chlebku foto
3
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części , pierwszą wykładamy spód blaszki , u mnie 21 cm., drugą okładamy boki z zapasem na zawinięcie , z trzeciej robimy ozdobny wierzch. Na ciasto nakładamy połowę nadzienia , potem połówki jajek i resztę nadzienia. Boczne wystające ciasto nacinamy i lekko dociskając zakładamy na farsz.
Krok 3 - Mięso z warzywami w a'la chlebku foto
4
Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka i soli. Przy pomocy rozmąconego jajka przyklejamy też listki i kwiaty z ciasta ozdobnego.
Tych ozdób nie smarujemy jajkiem.
Całość pieczemy około 60 minut , mój piekarnik wyciąga tylko 180 C , więc w takiej piekłam . Choć na początku powinna być większa temperatura , nawet 200 C, potem dopiekać w 170-160 C. Gdy wierzch się zbytnio zarumieni , przykrywamy go folią aluminiową.
Krok 4 - Mięso z warzywami w a'la chlebku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 19.11.2016 15:03
Wygląda rewelacyjnie:)
paniusiaewa 26.09.2016 15:54
Na pewno smaczne, a jakie dekoracje. łał.
Ada-Gaba 08.08.2016 13:26
wspaniały pomysł
berys18 07.08.2016 09:34
pięknie to wygląda
ania2610 05.08.2016 15:34
jak ciekawie, wygląda świetnie!
Grazyna0211 05.08.2016 09:56
ciekawy pomysł
Babeczka35 05.08.2016 00:09
Super przepis.
sezamek 04.08.2016 23:38
smaczny i pomysłowy
ben-ka 04.08.2016 22:34
Mistrzostwo !!!
Beatris 04.08.2016 22:03
Wygląda obłędnie, aż chce się kawałeczek zjeść... Pycha :)
Iwusia 04.08.2016 21:57
wspaniały pomysł
olkaaa 04.08.2016 21:49
Fajny pomysł
Janina 04.08.2016 20:43
Świetny pomysł;))
Madzai 04.08.2016 20:26
Jakie piękne ozdoby :)
Wacław 04.08.2016 20:20
fajny pomysł :-)
Łukasz15 04.08.2016 19:14
Super wygląda
Urszula Świeca 04.08.2016 19:13
Świetny pomysł.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak