Przepis i sposób przygotowania na: Mięso z warzywami w a'la chlebku
Kroki postępowania
Sól rozpuszczamy w gorącej wodzie , stopniowo dodajemy mąkę. I tu moja rada , lepiej ciasto wtrabiać w saganku , w razie potrzeby zawsze możemy lekko podgrzać naczynie z masą.
Masa ciepła jest bardzo elastyczna , ale szybko wysycha.
Wyrobione ciasto odrywałam po kawałku a resztę trzymałam w zamkniętej torecbe foliowej.
Z masy robimy ruloniki , spłaszczamy , zwijamy w kwiatuszki nadmiar spodu odcinamyna na płasko. Robimy listki , lub wycinamy wzorki. Robiąc listki , masie nadajemy owalny kształt , zwężamy po obu stronach , i z jednej strony lekko spłaszczamy walkiem. W ten sposób mamy prawie listek w 3-D. Po środku każdego listka , tępą stroną noża , robimy jedno nacięcie wzdłuż i po trzy z boku.Ozdoby przekładamy na tackę , przykrywamy ściereczką, spokojnie poczekają.
Gdy rozczyn podrośnie dodajemy przyprawy , listki lubczyku drobno siekamy , wlewamy mleko i olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy , powinno być bardzo elastyczne i odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Robimy nadzienie.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i przesmażamy mięso obtoczone w przyprawie 5-smaków. Studzimy.
Jagody goji zalewamy niewielką ilością ciepłej wody , gdy napęcznieją przekładamy do mięsa. Ogórki jeśli młode to możemy nawet nie obierać tylko od razu zetrzeć na dużych oczkach tarki . Potem posypujemy je lekko solą i gdy puszczą sok , odciskamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy resztę składników : koperek , pieprz cytrynowy , odsączoną kukurydzę , sok z cytryny i sól do smaku.
Tych ozdób nie smarujemy jajkiem.
Całość pieczemy około 60 minut , mój piekarnik wyciąga tylko 180 C , więc w takiej piekłam . Choć na początku powinna być większa temperatura , nawet 200 C, potem dopiekać w 170-160 C. Gdy wierzch się zbytnio zarumieni , przykrywamy go folią aluminiową.