Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula biała 2 szt
boczek wędzony 40 dag
ser żółty 40 dag
masło
jajko 2 szt
śmietana 18 proc 2 szkl
sól i pieprz
Przyprawa curry orientalna Prymat
papryka czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Obrane ziemniaki kroimy w grubsze plastry i obgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy. Można ten etap pominąć, ale jeśli je obgotujemy mamy pewność, że zapiekanka będzie miękka. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Boczek kroimy w kosteczkę, a paprykę w małe kawałeczki. Ser ścieramy na tarce. Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Układamy na dno ziemniaki, następnie cebulę, boczek, paprykę i połowę startego sera. Jajka rozbijamy ze śmietaną i przyprawami. Wylewamy równomiernie na zapiekankę i posypujemy wierzch resztą sera. Pieczemy około 30 minut w 2000 stopniach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 18.01.2017 15:51
Dobra taka.
halina17 04.08.2016 11:20
Smaczna zapiekanka
Diana Rusiłowicz 04.08.2016 01:12
Smaczna propozycja.
Ola1young 03.08.2016 23:02
smaczna zapiekanka :)
Łukasz15 03.08.2016 22:51
Bardzo dobra
dodi 03.08.2016 21:18
pyszne jedzonko, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak