Kruche tartaletki z jeżynami

Kruche tartaletki z jeżynami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka tortowa

    165 gramów
  • margaryna

    50 gramów
  • masło

    60 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    2 łyżki
  • woda zimna

    3-5 łyżek

Składniki na nadzienie:

  • jeżyny

    500 gramów
  • cukier

    80 gramów
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka

Dodatkowo:

  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta: Mąkę mieszamy z solą i cukrem i na 10 minut chowamy do zamrażalki. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i margarynę i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę zagniatamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i chowamy na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Przygotowanie nadzienia: Jeżyny skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy mąką i cukrem. Dokładnie mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, 1/3 ciasta odkładamy, a resztę rozwałkowujemy i np. za pomocą małej miseczki wycinamy koła. Ciastem wykładamy foremki do tartaletek. Do środka nakładamy nadzienie. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, następnie wycinamy cienkie paseczki i układamy na nadzieniu tak, aby tworzyły kratkę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Tartaletki wstawiamy do piekarnika na ok. 35-40 minut. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Patrycja33

07.08.2016 10:15
wygladaja bardzo profesjonalnie

Ada-Gaba

06.08.2016 21:49
bardzo dobre

peppermint91

04.08.2016 14:48
Wygląda przepysznie :)

MałaMi89

04.08.2016 00:17
Doskonałe! A ja jeżyn mam od groma... hmmm ;)))

sezamek

03.08.2016 20:21
Super zdjęcie , tartaletki OK.

Wiesława1

03.08.2016 18:33
Pyszniutkie

Wacław

03.08.2016 17:02
wspaniały deser :-)

ilka01

03.08.2016 16:17
super przepis :)

Agnieszka-87-25

03.08.2016 15:25
bardzo dobre

bietka

03.08.2016 14:38
z chęcią zjadłabym chociaż jedną :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat