Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z bezową pianką
W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Z ciasto formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i na 30 minut chowamy do lodówki.
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka przekładamy na sito żeby odsączyć nadmiar soku. Następnie dodajemy do owoców cukier i cynamon i mieszamy.
Przygotowanie bezy:
W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części (¼ i ¾). Mniejszą część chowamy ponownie do lodówki, a większą wykładamy prostokątną blachę (blachę można wcześniej posmarować masłem i posypać mąką krupczatką) o wymiarach 24 x 28.
Ciasto posypujemy bułką tartą, na którą wykładamy jabłka. Na jabłka delikatnie kładziemy pianę z białek. Całość posypujemy pokruszonym, pozostałym ciastem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ciasto jeszcze przez ok. 30-35 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem