Szarlotka z bezową pianką

Szarlotka z bezową pianką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • żółtko jaja

    6 szt (duże jajka)
  • masło

    250 g
  • mąka tortowa

    350 g
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    3 łyżki

Składniki na nadzienie

  • jabłka

    2 kg
  • mielony cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    4-5 łyżek
  • bułka tarta

    1-2 łyżki

Składniki na beze

  • białka

    6 szt (duże jaja)
  • sól

    1 szczypta
  • cukier puder

    250 g
  • mąka ziemniaczana

    1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:
W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Z ciasto formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i na 30 minut chowamy do lodówki.

Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka przekładamy na sito żeby odsączyć nadmiar soku. Następnie dodajemy do owoców cukier i cynamon i mieszamy.

Przygotowanie bezy:
W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części (¼ i ¾). Mniejszą część chowamy ponownie do lodówki, a większą wykładamy prostokątną blachę (blachę można wcześniej posmarować masłem i posypać mąką krupczatką) o wymiarach 24 x 28.

Ciasto posypujemy bułką tartą, na którą wykładamy jabłka. Na jabłka delikatnie kładziemy pianę z białek. Całość posypujemy pokruszonym, pozostałym ciastem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ciasto jeszcze przez ok. 30-35 minut.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

21.11.2016 21:42
Wspaniała szarlotka

Janina

03.08.2016 21:54
Pyszności ;))

halina17

03.08.2016 21:47
Pyszna szarlotka

KORAL

03.08.2016 21:13
Wygląda tak pysznie ....:)

bietka

03.08.2016 14:19
po prostu pychota :)

Maridka19

03.08.2016 11:29
Ależ to musi być pyszne :)

Malinka

03.08.2016 11:15
Uwielbiam szarlotkę w tej wersji :)

mysza75

03.08.2016 10:36
jaka pyszna szarlotka

Franciszek

03.08.2016 10:35
pyszne do kawy

Ola1984

03.08.2016 10:15
Pyszna szarlotka ;) Zamawiam kawałek do kawy.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat