Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowane kolby kukurydzy pieczone w mielonej wołowinie z pieczarkami otulone boczkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kukurydza

kukurydza 3 kolby
cukier
sól

Masa mięsna

mielona wołowina 500 g
pieczarki 300 g
masło do smażenia 1 łyżka
jajko 1 sztuka
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka posiekanej
tymianek posiekany 1/2 łyżki
sól i pieprz
boczek parzony 6 długich , cienkich plastrów
masło
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki w razie potrzeby

Porada

Kolby możemy podać same , z sałatą , sosem lub jako dodatek do dania głównego.

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowane kolby kukurydzy pieczone w mielonej wołowinie z pieczarkami otulone boczkiem

Kroki postępowania

1
Kukurydza: Z kolb kukurydzy usuwamy liście oraz włosie.
Gotujemy w osolonym wrzątku z cukrem ok. 7 min aż będą miękkie.
Odcedzamy , pozostawiamy do osuszenia.
Krok 1 - Gotowane kolby kukurydzy pieczone w mielonej wołowinie z pieczarkami otulone boczkiem foto
2
Masa mięsna: Pieczarki obieramy , myjemy , kroimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło , smażymy pieczarki na rumiano.
Krok 2 - Gotowane kolby kukurydzy pieczone w mielonej wołowinie z pieczarkami otulone boczkiem foto
3
Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy usmażone pieczarki , musztardę , jajko , natkę pietruszki , tymianek oraz sól i pieprz.
Wyrabiamy masę mięsną rękoma do połączenia się składników( gdyby wyszła za rzadka , kleiła się do dłoni dodajemy bułki tartej)
Krok 3 - Gotowane kolby kukurydzy pieczone w mielonej wołowinie z pieczarkami otulone boczkiem foto
4
Każdą kukurydzę obklejamy masą mięsną oraz owijamy dwoma plastrami boczku.
Kolby zawijamy pojedynczo w folii aluminiowej.
Pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Krok 4 - Gotowane kolby kukurydzy pieczone w mielonej wołowinie z pieczarkami otulone boczkiem foto
5
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 st , odwijamy kukurydzę z folii , pieczemy olejne 15 min do zarumienienia.
Podajemy z wiórkami masła.
Krok 5 - Gotowane kolby kukurydzy pieczone w mielonej wołowinie z pieczarkami otulone boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 10.08.2016 06:59
Dziękuję :) Renataj mąż widział w trakcie przygotowania ale fakt niespodzianka mogła by być :)
Renataj 04.08.2016 12:41
Fajne - pewnie nikt się nie spodziewa takiej niespodzianki w mięsie mielonym:)
Franciszek 03.08.2016 10:37
super pomysł
MAR3STA 02.08.2016 21:50
Fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak