Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z mięsem , jajkiem i oliwkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 250 g
masło 75 g
śmietana 18 proc ok. 1/2 szklanki
jajko 1 małe
sól 1/3 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
mąka kukurydziana do podsypania

nadzienie

mięso mielone 500 g
rozmaryn 1/2 łyżeczki
lubczyk świeży 3-4 listki
liście selera 3-4 sztuki
płatki owsiane 4-5 czubatych łyżeczek
mleko 2% 6 łyżeczek
jajko ugotowane na twardo 3 sztuki
czarne oliwki bez pestek 36 sztuk
lubczyk świeży 24 listki
liście selera 48 listków

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z mięsem , jajkiem i oliwkami

Kroki postępowania

1
Mąkę siekamy z zimnym masłem , dodajemy gałkę muszkatołową , sól , wbijamy jajko i wlewamy śmietanę. Najpierw łączymy wszystko nożem , potem już ręcznie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki.
Do zmielonego mięsa dodajemy suszony rozmaryn , posiekane listki lubczyku i selera , oraz płatki owsiane namoczone w letnim mleku.
Krok 1 - Babeczki z mięsem , jajkiem i oliwkami foto
2
Formy na muffiny smarujemy margaryną i posypujemy mąką kukurydzianą. Następnie bardzo cienko wałkujemy ciasto ( do 0,5 cm.). Wykrawamy ok. 9 cm. kółka i wkładamy do foremek. Do każdej foremki wkładamy po dwa listki selera i jeden listek lubczyku.
Krok 2 - Babeczki z mięsem , jajkiem i oliwkami foto
3
Na listki kładziemy łyżeczkię mięsa mielonego i do 12 sztuk babeczek , wciskamy do każdej foremki po 3 oliwki.
Krok 3 - Babeczki z mięsem , jajkiem i oliwkami foto
4
Jajka kroimy w ćwiartki , potem jeszcze na pół .
W pozostałych 12 babeczkach w mięsie robimy wgłębienie i wkładamy tam cząstki jaj. Można też użyć małych marynowanych pieczarek.
Babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok.25-30 minut.
Jeśli macie dobry piekarnik to możecie piec w 190-200 C przez ok. 20-25 minut.
Najlepiej smakują ciepłe.
Krok 4 - Babeczki z mięsem , jajkiem i oliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia123410 03.08.2016 11:48
bardzo apetycznie wygląda
Anna169Hosz 02.08.2016 21:23
Moje smaki!
IKrakowianka 02.08.2016 20:47
super pomysł!
benka 02.08.2016 20:46
Ciekawa propozycja.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak