Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucha tarta z kremem śmietankowo - jagodowym..

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 1 szklanka
masło lub margaryna 10 dag
cukier puder pół szklanki
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia pół małej łyżeczki

Krem

śmietana kremówka 30 % 330 ml
borówki 1 szklanka
cukier puder do smaku

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania foremki
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania foremki
borówki pół szklanki
biała czekolada 5 dag

Porada

Szklanka o pojemności 250ml.Jeżeli chcemy, żeby krem śmietanowo- jagodowy był bardziej sztywny to wtedy trzeba 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić, następnie dodać do kremu i dokładnie ubić.

Przepis i sposób przygotowania na: Krucha tarta z kremem śmietankowo - jagodowym..

Pyszna krucha tarta z śmietankowo - owocowym kremem. Idealna na podwieczorek.

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do formy na tartę posmarowaną wcześniej masłem lub margaryną i posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem.

2. Następnie tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia ( czas pieczenia tarty zależy od piekarnika ). Upieczone ciasto lekko studzimy i jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy, następnie dokładnie studzimy.

3. Krem: Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus. Dobrze schłodzona śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mus owocowy i cukier do smaku, chwilę ubijamy do połączenia się składników.

4. Na wystudzone ciasto przekładamy krem, następnie dekorujemy borówkami i startą białą czekoladę. Tartę wstawiamy na chwilę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 25.05.2017 07:18
Dziękuję:)
gusia1000 10.08.2016 20:31
Dobre ciasto.
Babeczka35 02.08.2016 23:16
Dziękuję za uznanie:)
MałaMi89 02.08.2016 22:14
Zachwyciła mnie nie tylko tarta, ale i zdjęcie :) super!
Bernadeta1 02.08.2016 17:42
ślinka leci na widok tak pysznych słodkości
Janina 02.08.2016 16:49
Pysznie się prezentuje;))
Urszula Świeca 02.08.2016 16:13
Wspaniała tarta.))
Wafelek2601 02.08.2016 14:51
Cudownie wygląda
Franciszek 02.08.2016 12:47
pyszne do kawy
mirosława4 02.08.2016 12:28
zjadłabym kawałek :)
Babeczka35 02.08.2016 11:59
Dziękuję bardzo i zapraszam:)
Ola1984 02.08.2016 10:31
Bajeczna :) Porywam kawałek :)
Mniam 02.08.2016 10:03
Jaka piękna ta tarta i jaka apetyczna :)
Ania321 02.08.2016 10:00
pięknie się prezentuje :)
gosia56 02.08.2016 09:34
super pyszność;)
sezamek 02.08.2016 09:13
świetne , zabieram sobie
Agnieszka-87-25 02.08.2016 08:27
mniam pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak