Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe " Drzewko z mięsem "

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 410 g
drożdże 30 g
mleko 2% 180-190 ml
jajko
smalec 50 g
sól 1/2 łyżeczki
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 2 pełne łyżeczki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku szczypta

nadzienie

mięso mielone wieprzowe 460 g
przyprawy pomidorowo-czosnkowa z czarnuszką 2 łyżeczki
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 1/3 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat do 1/4 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/4 łyżeczki
ketchup pikantny 1 łyżeczka
otręby owsiane 2 łyżeczki
jajko 1
ogórek zielony 1 duży
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do ogórka
oliwki czarne 12 sztuk

Przyprawy na pień

Czarnuszka nasiona Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
pieprz czerwony nielony

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe " Drzewko z mięsem "

Kroki postępowania

1
W mące robimy dołeczek , kruszymy tam drożdze , dodajemy szczyptę cukru i zalewamy odrobiną letniego mleka. Kiedy rozczyn podrośnie wsypujemy wszystkie przyprawy , dodajemy jajko , wlewamy resztę letniego mleka i ciepły rozpuszczony smalec. Wszystko dokładnie zagniatamy. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżowe " Drzewko z mięsem "  foto
2
Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy , ketchup , otręby i jajko, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Ogórek obieramy ( niekoniecznie ) delikatnie posypujemy pieprzem cytrynowym i lekko grillujemy . Studzimy.
Krok 2 - Drożdżowe " Drzewko z mięsem "  foto
3
Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części . Z niepełnej 1/4 robimy pień drzewka.
Ciasto wałkujemy ( bez podsypywania mąką) w prostokąt oprószamy gałką i pieprzem , zwijamy w rulonik, przecinamy na pół i skręcamy.
Krok 3 - Drożdżowe " Drzewko z mięsem "  foto
4
Następnie robimy koronę drzewa.
Z każdej 1/4 części , robimy dwa wałeczki , rozklepujemy na prostokąty ok. 35-37 cm - 5-6 cm. Na każdy nakładamy po dwa plastry ogórka ( zostawiając przerwy) , i na ogórki mięso . Paski z długości przecinamy na pół i zwijamy w rulony.
W środek każdego rulona wkładamy osączoną czarną oliwkę.
Krok 4 - Drożdżowe " Drzewko z mięsem "  foto
5
Wszystkie części przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , formujemy drzewko. Gdy ciasto lekko podrośnie wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem z odrobiną mleka i soli. Pień posypujemy czarnuszką.
Pieczemy najpierw w 180 C , potem dopiekamy w 160 C.
Smacznego.
Krok 5 - Drożdżowe " Drzewko z mięsem "  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 13.08.2016 13:16
wygląda wspaniale
Janina 02.08.2016 16:50
Fajny pomysł;))
jola91 02.08.2016 15:46
Ale fajne ;) Nie ma to jak dobre drzewo ;)
halina17 02.08.2016 14:32
świetny pomysł
Ola1984 02.08.2016 10:32
Fajny pomysł na przekąskę :)
Maridka19 02.08.2016 10:23
super się prezentuje i równie dobrze musi smakować :)
Wacław 02.08.2016 10:05
pyszne to "drzewko' :-)
Agnieszka-87-25 02.08.2016 08:26
pomysłowe!!!
Babeczka35 02.08.2016 07:28
Super pomysł.
MałaMi89 01.08.2016 23:51
oryginalnie przygotowane :)
IKrakowianka 01.08.2016 23:41
wygląda efektownie!
norweska20 01.08.2016 23:39
smakowity pomysł
Renataj 01.08.2016 23:08
Pięknie się prezentuje i pewnie pysznie smakuje:)
gosia1988 01.08.2016 21:54
Super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak