Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina duszona i kapusta gotowana w mleku

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe bez kości 500 gr
bulion 1 szkl
cebula 1 szt
pieczarki 5-6 szt
przyprawa gyros do smaku
rozmaryn szczypta
tłuszcz do smażenia
sos pieczeniowy 1 op
kapusta biała 0,5 główki
woda 2 szkl
mleko 2 szkl
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina duszona i kapusta gotowana w mleku

Mięso poporcjować, obsmażyć z obu stron włożyć do naczynia w którym będziemy je dusić.
Na tym samym tłuszczu przyrumienić cebulkę i wyłożyć na mięso. Posypać przyprawami i podlać bulionem. Dusić pod przykryciem ok 20 min, po tym czasie dodać pokrojone na plasterki pieczarki i dusić dalej do miękkości. Na koniec dodać sos pieczeniowy rozrobiony w szklance wody.
W międzyczasie przygotować też kapustę. Przeciąć wzdłuż głąba na 3 równe części ułożyć w garnku, podlać 2 szklankami wody. Gotować ok 10 min potem dodać mleko, posolić i gotować do miękkości.
Podawać w całości z duszonym mięsem polaną sosem z pieczarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 20.09.2011 18:20
ekstra
iwona332 25.02.2011 09:36
super
ewelinapac 19.02.2011 09:35
na pewno jest pyszna
Koper 01.10.2010 09:59
kapusta z mlekiem, ciekawe :)
Bartolomeo 07.09.2010 10:49
zjadlbym taka
Misiek1 25.08.2010 09:43
Super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak