Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z ogórków małosolnych

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Wywar

skrzydełka kurczaka 4 szt
seler 2 gałązki
natka pietruszki 2 gałązki
por 1 szt
ziele angielskie 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
seler korzeniowy 1 mały
pietruszka 1 szt
grzyby suszone 1 kapelusz
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 liść

Zupa

marchewki 2 szt
pietruszka 1 szt
ziemniaki 2 szt
masło 50 g
ogórki małosolne 500 g
śmietana 30% 100 ml
koperek
sok z cytryny
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z ogórków małosolnych


W rondelku przygotowałem wywar mięsno warzywny:
Skrzydełka, natki, grzyb, ziele angielskie, liść laurowy, seler, pietruszkę, łyżeczkę soli, pieprz w ziarnach, listek lubczyku zalałem zimną wodą (1,5 l), doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem płomień i gotowałem 20 min. Wywar przecedziłem.

W garnku na roztopionym maśle podsmażyłem starte na tarce do jarzyn marchewki i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalałem gorącym wywarem i gotowałem jeszcze 15 min.

Ogórki starłem na tarce o dużych oczkach, dodałem do zupy, gotowałem na małym ogniu 15 min.

Zupę zabieliłem słodką śmietaną, do smaku doprawiłem sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podałem z posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 31.07.2016 19:57
Pyszna zupka
Alex_M 31.07.2016 19:02
uwielbiam :)
Ewelina1991 31.07.2016 17:38
pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak