Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem wiśniowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 1,5 kg
cukier trzcinowy 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem wiśniowy

Wiśnie umyłem i wydrylowałem. Przełożyłem do dużego rondla, pod przykryciem dusiłem 5 min. Następnie dodałem cukier, dokładnie wymieszałem i smażyłem na niewielkim płomieniu, często mieszając przez około 2 godziny. Czas zależy od żądanej konsystencji.
Gorący dżem przełożyłem do słoików, zakręciłem i ustawiłem do góry dnem. Pozostawiłem do całkowitego ostudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 31.07.2016 23:08
Właśnie dziś do piwnicy zniosłam takie dżemy :) z tym, że ja jeszcze na wszelki wypadek pasteryzuję, bo choć nakładam gotujący się to i tak mi się psują jak nie zagotuję :/
mirosława4 31.07.2016 19:15
domowy najlepszy
benka 31.07.2016 18:56
Lubię taki dżem bez dodatków.
Habibi 31.07.2016 16:54
wiśniowy bardzo lubię :)
Renata9 31.07.2016 16:27
Uwielbiam taki dżemik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak