Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla bakaliowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 150 ml
masło 75 g
mąka pszenna 320 g
cukier 50 g
cukier waniliowy 1 lyzeczka
szczypta soli
soczysta pomarańcza
rodzynki 100 g
suszone figi 250 g
orzechy laskowe 100 g
miód płynny 2-3 lyzki
cynamon 1 lyzka
cukier puder 1/2 szklanki
mleko ciepłe 2 łyżki
sok z cytryny 1/2 łyżeczki
rum 2 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla bakaliowa

Make przesiac i połączyć z sola, cukrami i drozdzami, dobrze wymieszac. Pomarancze obrac i wycisnąć z niej sok (owoc musi być soczysty). Rodzynki przeplukac w letniej wodzie, a nastepnie zalac sokiem z pomarańczy, odstawic na ok. godzine (zostawilam na noc w lodówce). Figi pokroic w drobna kosteczke, odrzucając korzonki, orzechy posiekac. Rodzynek nie musimy odsączać z soku, laczymy je z figami i orzechami, dodajemy rum oraz miód i dobrze mieszamy. Mnie wystarczyly 2 lyzki miodu, w razie gdyby pomarancza była kwasna, można dodac wiecej miodu. Maslo rozpuścić w podgrzanym mleku, połączyć z pozostałymi składnikami, dobrze wyrobic, tak aby ciasto odstawalo od reki, przykryc czysta scierka i odstawic w cieple miejsce na około godzine. Nie musiałam dodawac wiecej maki, ale w razie, gdyby ciasto wyszlo zbyt klejace, dodac niewielka ilość maki. A gdy wyjedzie za suche, dodac odrobine mleka. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 4 mm, posypac cynamonem, nałożyć bakaliowy farsz i zwijac ciasto w rulon, zaczynając od krótszego boku. Konce zlepic, przełożyć strucle do formy keksowej, wylozonej papierem lub folia do pieczenia i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. Najlepiej jest przykryc wierzch strucli pergaminem, w polowie pieczenia, aby się nie spiekl. Wyjac strucle z folia z piekarnika, odstawic w chlodne miejsce, po ostygnieciu zdjąć folie, w której pieklo się ciasto. Teraz można polukrowac wierzch ciasta i odczekac az zastygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 04.07.2012 10:13
Ta na zdjęciu jest pięknie i równo zwinięta, to nie jest takie proste :)
Wioleta14 27.01.2012 09:10
mniam
tomek18 27.01.2012 08:08
na pewno pyszna
anemon 14.01.2012 12:24
Piękna strucla Ci wyszła.
Kas2 13.01.2012 22:24
piękna Ci wyszła
PaniMISIOWA 24.11.2011 11:14
wspaniała
eli_555 08.09.2011 01:08
ale pychotka
ewa19a 29.05.2011 09:43
uwielbiam
FAFIK 30.04.2011 21:14
Pychota
FAFIK 30.04.2011 21:14
Pychota
christopher1 27.08.2010 22:31
Uwielbiam, palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak