Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka z pora

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

farsz

ziemniaki gotowane w mundurkach 1/2 kg
papryka czerwona 1 sztuka
por 2 sztuka
kiełbasa biała lub inna( według uznania) 2 laska
ser żółty 150 gram

sos

mąka pszenna 2 łyzka
woda 0,5 szklanka
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka z pora

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Poczekaj aż wystygną , obierz , pokrój w talarki w naczyniu żaroodpornym. Kiełbasę pokrój w talarki, podsmaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Dodaj pokrojony por i paprykę. Usmaż warzywa na aldente, rozłóż na pokrojone w naczyniu żaroodpornym ziemniaki. Przygotuj sos: zrób zasmażkę , w międzyczasie ugotuj wodę doprawiona pieprzem i solą. Poczekaj aż zacznie się gotować i dodaj zasmażkę. Gdy zgęstnieje polej nim zapiekankę. Posyp otartym serem żółtym, piecz 30 minut w temp. 150 stopni. Smacznego!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak