Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla orzechowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki (z tego 50g na rozczyn) + maka do posypania stolnicy, 350 g
miękkiego masła 50 g
cukru 50 g
świeżych drożdży lub łyżka suszonych 30 g
jaja 2
mleko 150 ml
papier do pieczenia
obranych orzechów włoskich (+ kilka polówek do dekoracji), 200 g
orzechów laskowych 100 g
mleko 2 lyzki
miodu 3 lyzki
skórka z cytryny
cukru wanilinowego 1 lyzeczka
jajko
cynamonu 1 lyzka
aromat rumowy
mleko ciepłe 1-2 łyżki
cukier puder 1/2 szklanki
aromat rumowy kilka kropli
rum 2 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla orzechowa

Drozdze rozetrzec z lyzka cukru, cieplym mlekiem i 50g maki, odstawic na 10-15 min. Żółtko i jajo, utrzec z cukrem, dodac do wyrośniętego rozczynu, razem z maka, aromatem i maslem. Wyrobic ciasto, w razie potrzeby dodac troche maki, odstawic w cieple miejsce do wyrośnięcia na ok. 50 minut, az ciasto podwoi objetosc. Ponownie wyrobic ciasto i odstawic na ok. 30 minut. Nadzienie: Orzechy wloskie zemlec, laskowe drobno posiekac. Jajko ubic z cukrem i miodem, dodac rum, (aromat), 2 lyzki mleka, zmiksowac, po czym dodac orzechy i wymieszac powstala mase. Stolnice posypac maka. Wyłożyć ciasto drożdżowe i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1-1,5cm. Rozwalkowane ciasto smarujemy, za pomoca pedzla, bialkiem i posypujemy cynamonem. Równomiernie nałożyć mase orzechowa i zawinąć ciasto w rulon (zaczynając od krótszego boku), zlepiając konce. Forme keksowa o wymiarach 22cm x 12cm, wyłożyć papierem do pieczenia (lub posmarowac tluszczem i posypac maka), przełożyć do niej ciasto i wlozyc do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut w 200 stopniach (piekłam 40 minut i w trakcie pieczenia, przykrylam ciasto papierem, aby nie przypiec wierzchu). Po upieczeniu, po ostygnieciu, wyciągnąć ciasto z formy i polukrowac. Lukier przygotowujemy z cukru pudru, który energicznie mieszamy z mlekiem (lub woda) i sokiem z cytryny. Polewamy wierzch ciasta i dekorujemy orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 22.01.2012 22:44
przepis wspaniały i jak ładnie się prezentuje na zdjęciu
Ewa104 17.08.2011 23:00
Pyszna i pięknie ozdobiona.Jak z dobrej cukierni.
FAFIK 01.05.2011 20:17
Pychota!
SmacznaPyza 10.01.2011 16:03
aż mi ślinka cieknie jak czytam przepis :-)
ZEWA 26.12.2010 21:47
bardzo smakowita
eli_555 20.12.2010 23:30
pycha ciacho
wedith1 05.10.2010 09:29
ojojoj ale dzisiaj się pyszności naoglądałam :)
Lidia11 12.09.2010 14:48
apetyczna
christopher1 27.08.2010 22:31
Wygląda ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak